Petak, 14 svibnja, 2021

U akciji “Skela-Pauk”slobode lišeno oko 50 osoba, među njima 10 policijskih službenika iz Granične policije BiH i MUP-a RS

Nemojte propustiti

Tužilaštvo BiH realiziralo je akciju kodnog naziva „Skela-Pauk“, zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, Graničnom policijom BiH i MUP-om RS, u kojoj je slobode lišeno 50 osoba.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

U aktivnostima je, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal, korupciju i terorizam, sudjelovalo više desetina policijskih službenika, koji cu na oko 50 lokacija diljem BiH, izvršili pretrese i lišenja slobode osumnjičenih osoba.

U okviru ovih aktivnosti, slobode je lišeno oko 50 osoba, među kojima više od 10 ovlaštenih policijskih službenika iz Granične policije BiH i MUP-a RS.

Osobe koje su pod istragom Tužiteljstva BiH osumnjičene su da su duži vremenski period, djelujući uvezano i zloupotrebljavajući službeni položaj, počinile kaznena djela krijumčarenja.

Istragom je utvrđeno da je počinjeno krijumčarenje velikih količina žive stoke, sa područja Srbije u BiH, te nezakonito ostvarena imovinska korist u višemilijunskim iznosima.
Osobe koje su pod istragom, osumnjičene su da su kao organizirana grupa počinili kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, davanje i primanje mita, dara i drugih oblika koristi i kazneno djelo krijumčarenja.

Osumnjičene osobe bit će u zakonskom roku predate postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama u našoj zemlji, nastavlja intenzivnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, u predmetima u kojima su budžet BiH i građani oštećeni za velike novčane iznose.

Ova akcija, također će biti korisna da se iz policijskih struktura odstrane osobe koje zloupotrebljavaju službeni položaj.

Tužiteljstvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo