Četvrtak, 8 lipnja, 2023

U Antaliji, pred svima: Schmidt kritikovao Dodika i projekat “srpski svet”

Autor:AA

Nemojte propustiti

Schmidt je poručio kako izazove treba nadvladati u okviru zdravog razuma i bez eskalacije

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt učestvovao je jučer na panelu “Sporazumni dijalog na Balkanu” u okviru Diplomatskog foruma u Antaliji, a iznio je kritike na račun Milorada Dodika koji je također u Antaliji.

Schmidt je kazao da je BiH do sada bila prožeta unutrašnjim nedostacima, “a sada bismo mogli doći u situaciju da vanjski, eksterni pritisci i interesi utiču na tu situaciju”.

Visoki predstavnik je poručio kako izazove treba nadvladati u okviru zdravog razuma i bez eskalacije, javlja AA.

Upravo se čita:  Podrhtavanja se nastavljaju: Jak potres pogodio i Bugarsku

“Proces pristupanja Evropskoj uniji je veoma komplikovan i on mora biti prožet porukom EU koja kaže ‘želimo vas’, kao i porukom cijelom svijetu kojom EU kaže ‘vi ste jedan od nas'”, rekao je Schmidt.

Kako je podsjetio, Evropska unija takođe zahtijeva prilagodbe u vanjskoj politici.

“Zamislite, pismo koje je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (Milorad) Dodik poslao Ujedinjenim nacijama kako bi zanemarili pismo predsjedavajućeg Željka Komšića, kako bi bilo da je takvo nešto uradio predsjedniku Evropske komisije. Jasno je da vanjska politika mora biti određivana glasom većine”, rekao je Schmidt i zaključio:

Upravo se čita:  Američki obavještajci objavili ko stoji iza rušenja brane u Ukrajini

“Moramo vidjeti da je Zapadni Balkan ujedinjen, da pritom ne govorimo o ‘srpskom svetu’, nego da govorimo o nezavisnim zemljama, budućim članicama Evropske unije, jer ukoliko sada podbacimo, to će biti podbačaj koji će zahvatiti i sljedeću generaciju”.

Shmidt je održao i nekoliko susreta za učesnicima panela, a u razgovoru se zadržao sa Dritanom Abazovićem, mandatarom za sastav nove Vlade Crne Gore. U panelu je učestvovao i bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak koji je imenovan za specijalnog predstavnika EU za Zapadni Balkan.

Upravo se čita:  Slučaj u Austriji: Bosanac pokušao izbjeći kaznu tvrdeći da je žrtva krupnija od njega

Dodik je jučer imao susret sa Lajčakom kojem je pokušao predstaviti stav RS u vezi ruske agresije na Ukrajinu odnosno da je taj entitet neutralan u odnosu na stav BiH i osude ruske agresije što je obaveza kao zemlje koja se obavezala pratiti EU politiku. Srdačan susret Dodik je imao i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Pročitajte još

Izdvajamo

Sarajlija Nenad o Neletu: Jaran ga vozio na aerodrom, je li to etničko čišćenje?

“Ja sam Nenad Kovačević od oca Slobodana, čitav rat sam proveo na Bjelavama” Sarajlija Nenad Kovačević u svome tekstu osvrnuo...

Možda vas zanima i ovo