Nedjelja, 17 listopada, 2021

U Arizoni poginulo najmanje 19 vatrogasaca, 200 ih se još bori protiv požara

Nemojte propustiti

Najmanje 19 vatrogasaca poginulo je u borbi protiv požara u Arizoni, na jugozapadu SAD-a, saopštili su danas američki zvaničnici.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vatrogasci su nastradali boreći se protiv vatrene stihije na brdu Yarnell, blizu 120 kilometara sjeverozapadno od grada Phoenix, rekao je glasnogovornik šerifa okruga Yavapai.

Požar je izbio u petak usljed udara groma i brzo se proširio zbog visoke temperature, niske stope vlage i jakih vjetrova, javlja BBC.

Arizona i drugi zapadni dijelovi SAD-a, uključujući Kaliforniju, bilježe rekordno visoku temperaturu, a najviša izmjerena je 54 stepena.

Širom zapadnog dijela SAD-a deseci ljudi zatražili su ljekarsku pomoć zbog isrcpljenosti i dehidracije.

Zvaničnik Uprave za šume države Arizona rekao je za televiziju CNN da su vatrogasci bili dio lokalnog tima za hitne intervencije i da su pokušavali napraviti liniju odbrane od širenja požara.

“U normalnim okolnostima, kada se pravi ovakva linija odbrane, osigura se dobar put za bjekstvo i predvidi se sigurnosna zona”, rekao je zvaničnik i dodao da u ovoj situaciji ta zona sigurnosti nije bila dovoljno velika i vatrogasci su bili zarobljeni u požaru.

Blizu 200 vatrogasaca još se bori protiv požara koji je sada zahvatio površinu od 4.000 kilometara kvadratnih, a zatraženo je pojačanje iz susjednih oblasti.

(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Hoće li biti javnog dočeka Nove godine u Sarajevu?

U budžetu Grada Sarajeva za taj događaj je planirano 50.000 KM, uz učešće Kantona Sarajeva, gradskih općina i Turističke...

Možda vas zanima i ovo