Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

U Beču danas rasprava o pokrenutom postupku protiv BiH: Zasjeda Ministarsko vijeće Energetske zajednice

Preporučeno

Europska Energetska zajednica (EZ) pokrenula je postupak protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja propisa ove zajednice

Danas u Beču zasjeda Ministarsko vijeće Energetske zajednice, a na agendi su, između ostalog, raniji sporovi koje je ova organizacija pokrenula protiv Bosne i Hercegovine.

Zbog produženja radnog vijeka dotrajalih blokova u termoelektranama Tuzla i Kakanj, Sekretarijat EZ je poslao otvoreno pismo Vijeću Ministara BiH koje je ignorisalo upućenu poruku.

Upravo se čita:  Reakcija OHR-a: Ustav BiH ne ostavlja bilo kakav prostor za 'suverenitet' entiteta

Podsjetimo, Europska Energetska zajednica (EZ) pokrenula je postupak protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja propisa ove zajednice budući da je BiH odobrila nastavak rada dviju termoelektrana na području Tuzle i Kaknja čiji je vijek trajanja istekao, dok u međuvremenu nisu modernizirali sistem zaštite od onečišćenja.

Nastavak rada termoelektrana protivan je Direktivi o velikim postrojenjima za sagorijevanje, ali i Nacionalnom planu za smanjenje emisija štetnih plinova što će za posljedicu imati negativan utjecaj na zdravlje građana u Bosni i Hercegovini pošto je zagađenje zraka, koje dolazi iz tih zastarjelih blokova, odgovorno za ozbiljne štete po zdravlje ljudi i okoliš, navedeno je ranije u pismu Energetske zajednice.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa...

Još vijesti za vas