Utorak, 7 veljače, 2023

U Beču danas rasprava o pokrenutom postupku protiv BiH: Zasjeda Ministarsko vijeće Energetske zajednice

Nemojte propustiti

Europska Energetska zajednica (EZ) pokrenula je postupak protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja propisa ove zajednice

Danas u Beču zasjeda Ministarsko vijeće Energetske zajednice, a na agendi su, između ostalog, raniji sporovi koje je ova organizacija pokrenula protiv Bosne i Hercegovine.

Zbog produženja radnog vijeka dotrajalih blokova u termoelektranama Tuzla i Kakanj, Sekretarijat EZ je poslao otvoreno pismo Vijeću Ministara BiH koje je ignorisalo upućenu poruku.

Podsjetimo, Europska Energetska zajednica (EZ) pokrenula je postupak protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja propisa ove zajednice budući da je BiH odobrila nastavak rada dviju termoelektrana na području Tuzle i Kaknja čiji je vijek trajanja istekao, dok u međuvremenu nisu modernizirali sistem zaštite od onečišćenja.

Nastavak rada termoelektrana protivan je Direktivi o velikim postrojenjima za sagorijevanje, ali i Nacionalnom planu za smanjenje emisija štetnih plinova što će za posljedicu imati negativan utjecaj na zdravlje građana u Bosni i Hercegovini pošto je zagađenje zraka, koje dolazi iz tih zastarjelih blokova, odgovorno za ozbiljne štete po zdravlje ljudi i okoliš, navedeno je ranije u pismu Energetske zajednice.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Najniža penzija u RS-u za 220 KM manja od najniže penzije u FBiH

Najnižu penziju primaju oni koji imaju do 15 godina staža i tu spadaju naslijeđene penzije. U Bosni i Hercegovini je...

Možda vas zanima i ovo