Subota, 22 siječnja, 2022

U Beogradu skup “Nikada nećemo zaboraviti genocid”

Nemojte propustiti

Nevladina organizacija Žene u crnom organizovala je večeras u centru Beograda javni skup “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici!”. Skup je održan uoči sutrašnje godišnjice genocida u kojem su 1995. ubijene 8.372 osobe, od kojih je najmlađa imala nekoliko mjeseci, a najstarija 95 godina.

Foto: B92Predstavnica Žena u crnom Staša Zajović izrazila je žaljenje zbog odsustva bilo kakvog govora o genocidu u Srbiji što, kako je ocijenila, potvrđuje kontinuitet politike i ideologije koja je dovela do toga. Zajović je rekla novinarima da najviši izraz negiranja Srebrenice predstavlja izjava predsjednik Srbije Tomislava Nikolića koja ne samo da negira odluke međunarodnog suda i Haškog tribunala nego pokazuje duboki moralni pad.

“Smatramo da je naša odgovornost – kao civilnog društva, da nikada ne prestanemo da tražimo pravdu za žrtve, da pokažemo da nastavljamo izgradnju spomenika žrtvama genocida, kao i nastojanje da se 11. juli proglasi danom sjećanja na genocid, da se shvate razmjere i strahote i nepravde učinjene žrtvama i njihovim porodicama”, kazala je Zajović. Zajović je izrazila očekivanje da će vlasti dovesti do moralnog ozdravljenja i dodala da se nada da to neće biti povezano samo s ispunjenjem međunarodnih obaveza.

Tokom skupa emitovana su svjedočenja žena iz Srebrenice o genocidu i njihove poruke građanima Srbije u kojima pozivaju da se istina ne zaboravi, da se zločinci kazne, i kažu da znaju da to nije učinio običan narod – Srbi sa kojima su se družile i živjele – već četnici. “Mi znamo da posljedice snosi onaj običan narod koji nije ni kriv ni dužan. Ovom prilkom bih željela da se taj narod ogradi od zločina i da sazna istinu od nas – porodica šta se desilo u Srebrenici”, poručila je Hajra, jedna od žena Srebrenice, koja je ukazala i na to da su žrtvama, pošto su ih našli, tijela sastavljali dio po dio.

Tokom večerašnje akcije građanima je objašnjeno da “‘Preseljenjem’ Srebrenice na Trg Republike u Beogradu, sa 8.372 imena žrtava genocida”, Žene u crnom žele da upozore “da se ne mogu zatvarati oči pred počinjenim genocidom i da samo suočavanje s njim može doprineti uspostavljanju vladavine zakona i političke kulture kažnjivosti zločina”. Time se istovremeno, kako je rečeno, podstiče distanciranje društva u Srbiji od izvršenog genocida i to ne samo u pravnom smislu, već i u kulturi, nauci, umjetnosti, obrazovanju, politici.

Žene u crnom su ukazale da su “žaljenje, saosjećanje, solidarnost i odgovornost prema žrtvama genocida preduslov izgradnje pravednog mira, dobrosusjedskih odnosa i povjerenja u regionu”.

Na skupu je ocijenjeno da je genocid u Srebrenici “paradigma svih srpskih zločina – zločina počinjenih u naše ime”. “Srebrenica je, kao i Aušvic, najdublji etički problem. Sve dok se nastavlja s poricanjem, relativizovanjem i zaboravom genocida, nastavlja se s ponižavanjem žrtava i njihovog dostojanstva”, navele su Žene u crnom.

To što predsjednik Srbije Tomislav Nikolić negira genocid u Srebrenici, kažu, “potvrđuje najdublji moralni pad”. “To je i kršenje odluka međunarodnih pravosudnih institucija koje država Srbija, i na prvom mjestu njen predsjednik, moraju da uvažavaju: Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala”.

Kampanja za podizanje spomenika žrtvama genocida u Srebrenici počela akcijom “Par cipela – jedan život” 7. jula 2010. u Beogradu, a sastojala se u darivanju cipela uz poruke žrtvama genocida u Srebrenici. “Pokretači akcije su se u više navrata obraćali nadležnim, a u martu 2011. godine dobili su negativan odgovor na tu inicijativu. Pokretači inicijative smatraju da ‘država nema političku volju ni moralni kapacitet za saosjećanje sa žrtvama'”, podsjetile su Žene u crnom.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Izvjestilac njemačkog Bundestaga: Dodikova politička karijera gotova je do oktobra

Ako napadaš Dejton i gospodina Schmidta ne napaš samo njih već i Njemačku i EU i tu više nema...

Možda vas zanima i ovo