Utorak, 3 kolovoza, 2021

U BiH 150.000 nezaposlenih više nego prije 17 godina

Nemojte propustiti

Na zavodima za zapošljavanje 2015. više od pola miliona nezaposlenih, 1998. bilo ih je 382.934

U Bosni i Hercegovini je krajem augusta ove godine na zavodima za zapošljavanje bilo evidentirano više od pola miliona nezaposlenih. Podatak je to koji ilustrira bijedu bosanskohercegovačkog gospodarstva koje iz godine u godinu sve više tone.

Prije dvadeset godina kad su ratna razaranja u Bosni i Hercegovini prestala, nitko nije mogao ni zamisliti da ćemo se danas naći u ovakvoj situaciji. Usporedbe radi, prije sedamnaest godina, točnije 1998. godine, u Bosni i Hercegovini bilo je evidentirano 382.934 nezaposlene osobe, 150.000 manje nego danas, podatak je ovo koji je objavio Radiosarajevo.ba. Te godine u BiH je krenula i privatizacija, od koje se tada mnogo očekivalo, a danas je promatrano uglavnom kao proces pun kriminala i početak sunovrata bh. gospodarstva.

Te sada već daleke 1998. godine rat i razaranja su već tri godine bila iza nas, tada smo još bili sretni i sigurni da će za 17 godina teći med i mlijeko, i svi ćemo imati posao, normalne plaće, da ćemo od svoga rada pristojno živjeti i nadoknaditi ono što smo u godinama rata izgubili i da će sve biti bolje. Sedamnaest godina poslije ne da nije bolje, nego je mnogo gore. Nezaposlenost iz godine u godinu raste, a ogroman broj zaposlenih ne dobiva plaću za svoj rad i svakodnevno strepe od otkaza i očekuju da će se i oni priključiti vojsci nezaposlenih na burzi rada.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brojne organizacije kritikovale hrvatski mehanizam za nadzor granice

Sporno je što će, prema informacijama nevladinih organizacija, mandat mehanizma biti ograničen na policijske stanice blizu granice i graničnih...

Možda vas zanima i ovo