Nedjelja, 2 travnja, 2023

U BiH 280.000 oboljelih, rizik za sve starosne skupine

Nemojte propustiti

Besplatnom kontrolom šećera u krvi za sve građane danas je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Osoblje Odjeljenja za internu medicinu pregledalo je pacijente, davalo korisne savjete o šećernoj bolesti i preporuke za njenu prevenciju. Istovremeno su i ljekari specijalisti vaskularne hirurgije vršili preglede dijabetičkog stopala.

Prema posljednjim statistikama, procjenjuje se da od dijabetesa u svijetu trenutno boluje oko 400 miliona ljudi. U BiH se taj broj kreće oko 280.000, rekao je direktor Opće bolnice prim. dr. Zlatko Kravić ističući kako takvi podaci ukazuju na važnost dijabetesa kao velikog zdravstvenog problema današnjice.

“Ova bolest nije bitna samo po patnji ljudi koji boluju od nje, već zato što odnosi veliki novac iz zdravstvenog sistema. Dijabetes ako se rano otkrije i ako počne terapija na vrijeme, nije toliko opasna bolest. Međutim, razočaravajuće je to što samo 6,25 posto oboljelih drže dijabetes pod kontrolom, dakle polovina dijabetičara uopće nije svjesna te bolesti”, rekao je Kravić.

Ukoliko se nastavi dosadašnji negativni trend oboljenja od šećerne bolesti, u svijetu će do 2040. godine biti oko 600 miliona oboljelih, tvrdi šef internog odjeljena Opće bolnice prim. dr. Dragan Stevanović. U BiH, kako je rekao, ne postoji jedinstven registar o broju oboljelih, ali nema ni dovoljne svjesnosti o značaju prevencije dijabetesa.

“Važno je da shvatimo u BiH da sva ulaganja u rano otkrivanje i prevenciju šećerne bolesti uopće nisu izdatak, niti trošak, već će nam se trostruko vratiti. Ta svijest je najvažnija u društvu. Danas imamo sve više djece sa Tipom 2 dijabetesa, zbog neadekvatne fizičke aktivnosti. Kada je riječ o rizičnim grupama, nažalost – svi su rizična grupa, već djeca u osnovnim školama imaju Tip 2 dijabetesa, od pete godine i nadalje, svi su rizični, svi dolaze u dodir sa hamburgerima, slatkišima i ne kreću se. Starosna se granica sve više pomjera prema mlađoj dobi”, upozorio je Stevanović.

Podsjetio je kako je organizacija zbrinjavanja oboljelih u BiH razjedinjena, kako na entitetskim, tako i na kantonalnim nivoima od kojih svaki ima svoje standarde liječenja. “Negdje su ti standardi izvrsni, kao što je recimo Kanton Sarajevo, dok ima kantona koji nemaju dijabetologa. To je problem neujednačavanja nivoua zdravstvene zaštite. Najvažnije je ulaganje, jer se Tip 2 dijabetesa značajno može prevenirati”, rekao je Stevanović.

On je pozvao sve građane da izmjere šećer, posebno ukoliko su malaksali, često su žedni i mokre. Također je naglasio da se posebna pažnja mora obratiti na zdraviju ishranu, bez bijelog brašna i šećera, sa više povrća, kao i više fizičke aktivnosti, u cilju smanjenja rizika od dijabetesa.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa – šećerne bolesti obilježava se 14. novembra u više od 160 zemalja svijeta, pod vodstvom Međunarodne federacije za dijabetes (IDF). Svjetski dan šećerne bolesti ustanovljen je 1991. Međunarodna dijabetes federacija i Svjetska zdravstvena organizacija formirane su kao odgovor na rastuću zabrinutost i brigu za oboljele od dijabetesa.

Šećerna bolest predstavlja poremećaj nivoa šećera u krvi kojeg regulira žlijezda gušterača (panekreas), kada gušterača prestane potpuno ili djelimično proizvoditi hormon inzulin. U tom slučaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život.Najrasprostranjeniji su Tip 1 i Tip 2 dijabetesa, a poseban oblik bolesti je gestacijski dijabetes koji se javlja kod trudnica.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo