Četvrtak, 25 travnja, 2024

U BiH ima dizela za 1,62 KM po litri, ali ne mogu ga točiti svi

Preporučeno

Bajić kaže da bi i građani sipali gorivo po ovoj cijeni da su nadležni donijeli odgovarajuće odluke.

Građani u Bosni i Hercegovini uzalud su se nadali da će ih vlast osloboditi akciza na gorivo, kako bi se jeftinije vozili i koliko toliko smanjili pritisak na ionako prazne novčanike. Međutim, nemaju svi problema sa skupim gorivom.

Hrvatski, Srpski i Turski konzulat u Banjaluci dizel plaćaju po cijeni od 1,62 KM, što je do prije nekoliko dana bilo duplo jeftinije od goriva za stanovništvo.

Upravo se čita:  Okupljaju se Dodikove pristalice: Ovo su trenutni prizori iz Banje Luke

Direktor “Krajinapetrola” Milovan Bajić za CAPITAL pojašnjava da je gorivo koje se sipa u automobile konzulata, ambasada i diplomatskih predstavništava, oslobođeno nameta.

“Mi nemamo ništa sa tim, to je državna odluka. Riječ je o gorivu koje je za njih uvezeno, nalazi se u posebnom rezervoaru i posebno se prodaje”, pojašnjava on.

Bajić kaže da bi i građani sipali gorivo po ovoj cijeni da su nadležni donijeli odgovarajuće odluke.

Upravo se čita:  Na tržište BiH stiglo brašno s opasnom supstancom, navedeno o kojem se brašnu radi

“Tolika bi bila cijena goriva za sve građane kada bi se država odrekla nameta”, zaključio je on.

Inače, po Zakonu o akcizama, njih su oslobođeni proizvodi koji se isporučuju diplomatskim i konzularnim predstavništvima i njihovom osoblju po principu reciprociteta, a na osnovu akta Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine.

Sličnu praksu imaju i druge zemlje.

Podsjećamo, političari u BiH su krenuli u ukidanje akciza na gorivo, ali kako se nisu previše žurili, došli su izbori, pa je taj proces u potpunosti obustavljen do konstituisanja nove vlasti.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Arijana Memić traži zabranu ispijanja kafa policajcima MUP-a KS za vrijeme radnog vremena

Arijana Memić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, na današnjoj je sjednici podnijela inicijativu da se policijskim službenicima MUP-a KS...

Još vijesti za vas