Srijeda, 20 listopada, 2021

U BiH od početka sezone 50.000 oboljelih od gripa

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nestabilno vrijeme uzrokovalo je zdravstvene probleme mnogim bh. građanima pa je u većini domova zdravlja širom zemlje povećan broj pacijenata sa simptomima gripa.

Od pojave sezonskog gripa u BiH do sredine februara registrovano je više od 50.000 oboljelih građana.

U izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH navodi se da je do sredine februara u FBiH prijavljeno 26.560 oboljelih od bolesti sličnih gripu, 5.000 više nego prošle sezone. Ali, taj broj, kako kažu, nije konačan i očekuje se da će rasti.

Na Institutu za javno zdravstvo RS od kraja septembra prošle godine do danas ukupno su registrovane 27.644 osobe s akutnom respiratornom infekcijom i 9.008 osoba sa simptomima sličnih gripu, a krajem januara ove godine u bolnicama u RS prijavljena su 4 slučaja teške respiratorne infekcije.

Epidemiolozi navode da je, kalendarski, prema dosadašnjem iskustvu, najveća mogućnost dobijanja gripa kraj februara i početak marta, a smanjenje intenziteta očekuje se tek krajem ovog mjeseca.

Ove sezone, kako pojašnjavaju iz Zavoda, paralelno su cirkulisala dva tipa gripa – tip A (H3N2) te tip B (H1N1), a do sada je bio izraženiji tip B.

Tokom januara u FBiH prijavljeno je 8.689 više oboljelih od zaraznih i parazitskih bolesti u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Među njima je najviše male i djece školskog uzrasta. Djeca do 5 godina bila su najmanje otporna na gripu pa je tako u januaru oboljelo blizu 3.000 mališana tog uzrasta.

“Nije da nema mjesta panici. Gripu treba ozbiljno shvatiti i s njom se boriti. Svi koji osjete simptome treba da odleže to razdoblje da bi sebi olakšali, ali i da druge ne bi izlagali zarazi”, poručuju epidemiolozi.

U izvještaju Zavoda navodi se da je ova gripa u FBiH do sada odnijela i dva života, a u pitanju su pacijentice koje su u Tuzli umrle od H1N1. I u domovima zdravlja nam je potvrđeno da je u porastu broj pacijenata s virozama, a kod nekih je došlo do komplikacija, odnosno razvoja teške upale pluća.

Epidemija morbila ne jenjava, a u FBiH, gdje je počela u februaru 2014, do kraja januara ove godine ukupno su registrovana 3.804 oboljela. Vidljiv je blagi pad broja oboljelih tokom januara (378) u odnosu na prethodni mjesec (417), donosi Dnevni avaz.

U RS je od maja 2014. do 19. januara ove godine prijavljeno 1.876 zaraženih morbilima iz 32 opštine, a epidemija je prijavljena u njih 13, zbog čega su na nekim klinikama u KC Banjaluka zabranjene posjete.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo