Nedjelja, 2 listopada, 2022

U BiH osam hospitaliziranih pacijenata sa potvrđenom virusom H1N1

Nemojte propustiti

Epidemija gripe prijeti stanovnicima jugoistočne Evrope. Iz minute u minutu raste broj oboljelih od virusa svinjske gripe (H1N1), javili su dopisnici agencije Anadolija iz glavnih gradova zemalja regije.

vinjska_gripa_59Tako je na Kosovu jedna osoba preminula od komplikacija koje je izazvala svinjska gripa. Naime, na infektivnoj klinici Kliničko-bolničkog centra u Prištini preminula je jedna 37-godišnja žena kod koje je dijagnostizirana svinjska gripa.

Prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u toj ustanovi se nalazi osam hospitaliziranih pacijenata sa potvrđenom virusom H1N1, potvrdila je glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić za agenciju Anadolija.

“U KCUS-u je trenutno hospitalizirano osam pacijenata sa potvrđenim virusom H1N1, poznatijim kao svinjska gripa”, kazala je Jandrić.

Nacionalni koordinator za gripu pri Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” prim. dr. Dragana Dimitrijević za agenciju Anadolija je kazala da je u prvoj izveštajnoj nedelji januara 2013. godine, u Srbiji registrovano 2.416 oboljelih od virusa gripe.

“Broj oboljelih od oboljenja sličnih gripu odgovara broju oboljelih u prethodnim sezonama. Do sada su u cirkulaciji potvrđena sva tri tipa virusa gripa, A (H3), A(H1) i tip B, i to na teritoriji tri okruga u zemlji”, kazala je Dimitrijević.

Napomenula je da u Srbiji ima dovoljno vakcina za sve koji žele da se vakcinišu protiv gripe.

Također, prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u toj zemlji je u prethodnih sedam dana registrovano ukupno 150 oboljelih lica od gripe, sa incidencijom 23,7 na 100.000 stanovnika. U cirkulaciji su prisutni virusi gripa tipa A – sojevi A(H1) i A(H3) i virus gripa tipa B.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koje su dopisnici agencije Anadolija dobili, u Hrvatskoj je do sada laboratorijski utvrđeno postojanje svinjske gripe kod oko 30 osoba.

Također, u posljednjem saopćenju Instituta za javno zdravlje Republike Makedonije navodi se da je u prve dvije sedmice januara registrirano oko 300 oboljelih od gripe, a od toga u prvoj sedmici javile su se 143 osobe sa simptomima gripe.

Zaštita u vidu vakcine i izbjegavanja zatvorenih prostorija

Ljekari u regiji upozorili su da bi se protiv gripe trebale vakcinisati sve osobe starije od 65 godina, kao i hronični bolesnici, te imunološki kompromitovane osobe poput oboljelih od raka i drugih teških terapija.

Stručnjaci navode da u kliničkoj slici oboljelih od ovog virusa dominiraju kašalj, povišena temperatura, glavobolja i pojačani bolovi u mišićima. Također, ljekari preporučuju izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima u kojima se nalazi veliki broj osoba, ali i konzumiranje adekvatne ishrane sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i pojačana fizička aktivnost.

(Anadolija)

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo