Subota, 16 listopada, 2021

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da li je intenzivni program integracije obavljen u bazi Butmir bio uspješan.

Ceremonija kojom je označen početak EUFOR-ove vježbe Brzi odgovor 2021 održana je danas.

Godišnjom vježbom provjerava se sposobnost EUFOR-a da izvrši pozivanje i raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze izvan BiH, a koje zemlje učesnice drže na visokom nivou pripravnosti.

U prisustvu predstavnika Oružanih snaga BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izvršeno je postrojavanje potpuno integrisanih vojnika iz više zemalja, saopćeno je iz EUFOR-a.

U svom obraćanju na ceremoniji otvaranja vježbe, komandant EUFOR-a generalmajor Alexander Platzer izjavio je da i ovogodišnja vježba ponovo okuplja agencije za provedbu zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR kako bi testirali svoje krizne planove i osposobljenost.

-Zajedno ćemo pokazati da građani BiH mogu biti sigurni u našu zajedničku posvećenost ostvarivanju sigurnog i stabilnog okruženja – rekao je on.

Rezervne snage EUFOR-a su stigle iz Austrije, Bugarske, Slovačke, Rumunije i KFOR-a kako bi se pridružile i integrisale sa svojim kolegama iz Turske i Mađarske, koji su dio stalnog Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, prije raspoređivanja na lokacije širom južnog dijela BiH za izvođenje vježbe. Svaki od vojnika koji je ušao u zemlju je ispoštovao sve COVID-19 epidemiološke mjere, u skladu sa međunarodnim pravilima, kao i pravilima izdatim od strane BiH i EUFOR-a.

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da li je intenzivni program integracije obavljen u bazi Butmir bio uspješan.

EUFOR-ovu operaciju Althea trenutno čine snage 19 zemalja sa mandatom da pruže podršku BiH te pomognu u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Glavne komande EUFOR-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Koji scenarij u BiH je moguć i šta očekuje Milorada Dodika?

Koji scenarij u BiH je moguć i šta očekuje Milorada Dodika je tema sveopće javnosti u Bosni i Hercegovini,...

Možda vas zanima i ovo