Subota, 21 svibnja, 2022

U BiH ponovo skočile cijene goriva, dizel nikad nije bio skuplji

Nemojte propustiti

U istom periodu prošle godine za jednu litru benzina trebali ste izdvojiti 1,94 KM, a za jednu litru dizela 1,92 KM. Sadašnja cijena dizela u BiH od skoro 2,70 KM po litru nikada nije bila veća.

Cijena nafte na svjetskom tržištu u neprestanom je rastu, a taj rast utiče i na formiranje cijena naftnih derivata na bh. tržištu. Trenutno je cijena goriva u BiH za oko 25 posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Međutim, poskupljenjima nikad kraja, a vozače u Bosni i Hercegovini jutros su dočekale nove cijene goriva. Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži, koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine, gorivo je u Federaciji BiH poskupjelo u prosjeku za sedam feninga po litru.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 8. februara 2022. godine u Federaciji BiH je sljedeći:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 iznosi od 2,36 do 2,61 KM/litru

– DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,31 do 2,66 KM/litru

U istom periodu prošle godine za jednu litru benzina trebali ste izdvojiti 1,94 KM, a za jednu litru dizela 1,92 KM. Sadašnja cijena dizela u BiH od skoro 2,70 KM po litru nikada nije bila veća.

Podsjećamo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Kada je riječ o poskupljenju naftnih derivata slična je situacija i u manjem bh entitu, gdje iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore RS ističu da litar benzina BMB 95 u ovom bh. entitetu trenutno košta 2,34-2,43 KM, a dizela ED5 2,32-2,45 KM, dok su cijene tečnog naftnog gasa 1,49-1,56 KM, u zavisnosti od regije i distributera.

Ono što je sigurno jeste da će i ovo poskupljenje dodatno utjecati na poslovanje brojnih frimi, naročito onih koji se bave prijevozom putnika i transportom robe, ali i ono najvažnije na kućne budžete svih građana Bosne i Hercegovine.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Upozorenje iz NATO-a: Rusija bi mogla izvesti velike cyber napade u BiH, moramo pomoći

Bosna i Hercegovina, uz Gruziju, često se spominje kao posebno ranjiva tačka, odnosno mjesto gdje bi Moskva mogla pokušati...

Možda vas zanima i ovo