Nedjelja, 17 listopada, 2021

U BiH sve veća prevalenca hronične bolesti bubrega

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

BiH je suočena sa sve većom prevalencom hronične bolesti bubrega, statistički podaci su alarmantni jer je skoro svaka deseta osoba pogođena nekim stepenom oštećenja bubrega, poručeno je danas u Sarajevu tokom kursa kontinuirane medicinske edukacije (ERA – EDTA CME), koji je organizovalo Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega (UNDT) u BiH.

Kako je rečeno, prema američkim i evropskim renarnim registrima, BiH je na samom dnu ljestvice po broju obavljenih transplantacija bubrega.

Dijalizni centri preopterećeni su zbog velikog broja pacijenata – registrovano je oko 2.600 korisnika dijalize, a njih 720 kandidati su za kadaveričnu transplantaciju bubrega.

U registru UNDT u BiH je 180 pacijenata sa transplantiranim bubregom, a u tri transplantaciona centra u Sarajevu, Tuzli i Banjaluci u poslijeratnom periodu urađene su 23 kadaverične transplantacije bubrega i jetre.

“Stručnjake imamo, ali nemamo donore i uvezan sistem”, upozorila je predsjednica UNDT-a i šefica Klinike za hemodijalizu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Halima Resić.

Prema njenim riječima, nefrološka struka u BiH ima izuzetno dobru međunarodnu saradnju.

“Dokaz tome je i ovaj kurs iz oblasti transplantacije, na kojem su se okupili zaista eminentni i najpoznatiji eksperti iz te oblasti. Nadam se da će transplantacija u BiH zaživjeti”, rekla je Resić na konferenciji za novinare, organizovanoj u pauzi kursa.

Zamjenica ministra zdravlja Hrvatske i glavna koordinatorica za transplantaciju za jugoistočnu Evropu Mirela Bušić smatra kako upravo ovakvi skupovi mogu polučiti dobre rezultate za benefit pacijenata.

“Hrvatska je u posljednje vrijeme napravila značajan iskorak u tom transplantacijskom programu i mi u uskoj saradnji i sa zdravstvenim djelatnicima i ministarstvima zdravlja nastojimo raznim oblicima edukacije podijeliti i razviti ono za što smatramo da može biti od zajedničke koristi”, rekla je Bušić.

Kako je navela, veoma je važno prepoznavanje mogućih darivatelja organa u bolnici, bez čega nema transplantacijskog programa.

Doktor Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) Tuzla Senaid Trnačević ocijenio je da transplantacija u BiH ima svoju budućnost i da mora zaživjeti.

“Danas sam vidio nove protokole koji definitivno zaživljavaju u našim transplantacionim centrima. Na sastanku UNDT u BiH te protokole ćemo apsolvirati i usvojiti, tako da će oni biti primjenjivi”, rekao je Trnačević.

I on je ocijenio kako u BiH ima dovoljno kadra i opreme, ali je potrebno da se mediji malo više angažuju na razvijanju svijesti kod građana o važnosti darivanja organa.

“Nažalost, organi i dalje idu u zemlju u BiH i apsolutno moramo poraditi na tom problemu – na segmentu razgovora i pripreme stanovništva, kao i davanja saglasnosti rodbine. Postoje ti unaprijed potpisani pristanci, ali od 10 razgovora u posljednjih osam mjeseci nismo dobili nijedan pristanak”, dodao je Trnačević.

Pomoćnik federalnog ministra za međunarodnu saradnju i koordinaciju razvoja strategija Goran Čerkez rekao je da je za Federalno ministarstvo zdravstva u ovoj godini jedan od prioriteta uspostava sistema transplantacije u Federaciji BiH.

“U posljednja tri-četiri mjeseca, mi smo uspjeli kompletirati najveći dio aktivnosti i možemo reći, kada je u pitanju legislativa, da su otklonjene sve moguće prepreke za uspješnu transplantaciju organa u BiH”, dodao je Čerkez.

Ovo ministarstvo, kako je naveo, u posljednja tri mjeseca pripremilo je više od 15 pravilnika i svi oni se primjenjuju.

“U svim bolnicama imenovani su koordinatori koji bi trebali da se bave programom transplantacije. Uskoro očekujemo i uspostavljanje softverskog rješenja i informacionog sistema. Preostaje nam bolja komunikacija sa javnošću. Očekujemo pomoć od medija i da stanovništvo shvati važnost uloge doniranja organa”, kazao je Čerkez.

Kurs “Novosti u transplantaciji bubrega za poboljšanje programa u zemljama u razvoju” ERA/EDTA – CME najznačajniji je evropski kurs iz transplantacije bubrega ove godine.

Uz podršku Evropske asocijacije za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega (ERA-EDTA) i Svjetskog udruženja nefrologa (ISN), u Sarajevu su se okupili stručnjaci iz ove oblasti, uključujući voditelje svih transplatacionih centara.

Svrha je da se sagledaju mogućnosti poboljšanja transplantacije u zemljama Balkana.

Poseban dio kursa biće promocija “Transplantacije i donacije parova”, koju će prezentirati predsjednik Svjetskog transplantacionog Komiteta Francis Delmonaco.

Svjetski dan bubrega obilježen je 13. marta u više od 150 zemalja, a u okviru tih aktivnosti UNDT BiH je, u saradnji sa Donorskom mrežom BiH, 15.marta u Sarajevu organizovao podjelu promotivnog materijala, te je tom prilikom oko 200 građana potpisalo donorske kartice.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Hoće li biti javnog dočeka Nove godine u Sarajevu?

U budžetu Grada Sarajeva za taj događaj je planirano 50.000 KM, uz učešće Kantona Sarajeva, gradskih općina i Turističke...

Možda vas zanima i ovo