Nedjelja, 28 studenoga, 2021

U BiH više od 20 miliona KM neplaćenih prekršajnih kazni

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ukupna suma prekršajnih naloga koji su postali pravosnažni u 2008. godini, a zastarjeli u 2013. koje su izdali različiti nivoi vlasti u BiH, iznosi 20.385.836 KM.

U Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA) BiH Srni je rečeno da je uglavnom riječ o prometnim prekršajima, kao što su nevezivanje pojasa, prekoračenje brzine, nepropisno parkiranje, vožnja u alkoholiziranom stanju…

U IDEEA-i ističu da ovi prihodi ne predstavljaju iznos koji se tiče proračuna BiH, već proračuna Republike Srpske i županija, jer su za izricanje prekršaja po osnovama sigurnosti prometa nadležni organi unutarnjih poslova. U BiH je na snazi Zakon o prekršajima BiH, te entitetski zakoni o prekršajima, tako da prihodi od prekršaja predstavljaju prihode različitih nivoa vlasti, odnosno onaj nivo vlasti koji je izdao prekršaj odgovoran je za njegovu naplatu.

Zakonom je propisano da je ovlašteni organ odgovoran za praćenje izvršenja novčanih kazni i da može pokrenuti postupak prinudne naplate kod Porezne uprave Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta za bilo koji iznos evidentiran u registru novčanih kazni, koji je određen u odgovarajućem zakonu o poreznoj upravi.

Propuštanjem pokretanja ovog postupka u roku od pet godina od dana konačnosti i izvršnosti prekršajnog naloga, novčana kazna se briše iz registra kazni i nastupaju zastare prinudne naplate i potraživanja novčane kazne izrečene prekršajnim nalogom. IDEEA pruža samo tehničku podršku u vezi sa elektronskom evidencijom, dok izricanje prekršaja i unos u elektronske evidencije vrše organi koji su definirani propisima o prekršajima.

Agencija ima dobru suradnju sa svim organima koji su proveli zakonom definirane procedure i povezali se na registar novčanih kazni s obzirom da je uspostavljena elektronska razmjena podataka.

Određen broj organa koji imaju pravo da izdaju prekršaje nije uopće podnio zahtjev da pristupi elektronskom registru novčanih kazni, a riječ je uglavnom o lokalnim organima vlasti, tvrde u IDEEA. Pristup registru novčanih kazni omogućava efikasniji rad ovih organa i značajnu kontrolu provođenja propisa o prekršajima, ali i prihoda u vezi sa prekršajima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo