Petak, 17 rujna, 2021

U bivšim republikama SFRJ pola milijarde eura imovine

Nemojte propustiti

Jugobanka, Beogradska banka, Beobanka i Investbanka, koje su u stečaju, više od deceniju čekaju na okončanje brojnih sporova koje vode u bivšim jugoslovenskim republikama kako bi došle do svoje imovine vrijedne više od pola milijarde eura, pišu beogradske “Večernje novosti”, pozivajući se na podatke Agencije za osiguranje depozita, stečaj i sanaciju banaka.

Samo Jugobanka vodi 59 sporova u bivim republikama SFRJ i to najviše u Hrvatskoj, čak 23, u Crnoj Gori 21, BiH 11 i četiri u Makedoniji.

Ukupan iznos tužbenih zahtjeva ove banke po svim osnovama prema firmama iz država sukcesora bivše Jugoslavije iznosi 250 miliona evra.

U Hrvatskoj Jugobanka u stečaju potražuje šest nekretnina koje su korištene kao glavne filijale, kao i odmarališta na Krku i kuće na Hvaru.

Jugobanka vodi veći broj postupaka za dugove firmi sa teritorije BiH, Makedonije i Hrvatske u vezi sa obavezama prema Pariskom klubu povjerilaca. Vrijednost tužbenih zahtjeva u BiH iznosi 22 miliona evra, Hrvatskoj 23, a u Makedoniji 11 miliona evra.

Beogradska banka potražuje oko 12 miliona dolara i 7,5 miliona evra od povjerilaca sa teritorije bivših republika, a najviše od firmi iz Slovenije – 11,3 miliona dolara. Od kompanija iz BiH potražuje oko 400.000 dolara i 7,5 miliona evra.

Investbanka je na teritoriji BiH u trenutku otvaranja stečaja imala 24 objekta, od kojih je 20 prodala i naplatila, a ostale su još četiri neprodate nekretnine.

U Hrvatskoj Investbanka ima dvije nepokretnosti – poslovne prostore bivših filijala u Zagrebu i Osijeku ukupne površine više od 1.000 metara kvadratnih.

Tužbeni zahtjev za naknadu štete tržišne cijene nepokretnosti u Zagrebu odbio je prvo nadležni sud 2003. godine, a zatim i Vrhovni sud Hrvatske.

Beogradska banka potražuje imovinu od Hrvatske, Crne Gore i BiH, gdje je predmet spora objekat u Tuzli, kao i “Kozara prevoz” u Republici Srpskoj.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasti Republike Srpske najavljuju da će 2022. godine samostalno provesti izbore

Republička komisija RS može provoditi određene aktivnosti u izbornom procesu samo ako joj te ovlasti prenese Centralna izborna komisija...

Možda vas zanima i ovo