Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

U Bjelorusiji ne može, ali u ovih pet prijestolnica može: Zelenski objavio u kojih pet gradova bi mogao pregovarati

Nemojte propustiti

– Prihvatamo svaku zemlju s čije teritorije nisu bacane bombe na Ukrajinu. Samo na ovaj način pregovori mogu biti pošteni i mogu zaista zaustaviti rat, izjavio je Zelensky.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky odbio je danas da učestvuje u pregovorima sa ruskom delegacijom u Gomelju, u Bjelosrusiji. Kao razlog je naveo to što je Bjelorusija pokazala agresiju prema Ukrajini.

Međutim, Zelensky nije isključio mogućnost pregovora sa ruskom stranom. Šta više, iskazao je spremnost za pregovore, ali na drugoj lokaciji. Čak je predložio i gradove u kojima bi ti pregovori mogli biti održani.

– Naravno da želimo mir, želimo kraj rata. Ruskoj strani smo predložili da se pregovori vode u Istanbulu, Varšavi, Bakuu, Bratislavi ili Budimpešti, umjesto Bjelorusije odakle je napadnuta naša zemlja. Prihvatamo svaku zemlju s čije teritorije nisu bacane bombe na Ukrajinu. Samo na ovaj način pregovori mogu biti pošteni i mogu zaista zaustaviti rat, izjavio je Zelensky.

Podsjećamo, iz Kremlja je jutros saopćeno kako je ruska delegacija, koju su činili predstavnici ministarstava odbrane, vanjskih poslova, kao i administracije predsjednika Vladimira Putina, već stigla u Bjelorusiju na pregovore.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Stigla prva reakcija Rusije na odluku Finske da uđe u NATO

Glasnogovornik Vladimira Putina Dmitri Peskov rekao je da "svi žele izbjeći direktan sukob NATO-a i Rusije". Kremlj je objavio da...

Možda vas zanima i ovo