Utorak, 11 svibnja, 2021

U Bosni raste skupocjena gljiva: Na Kozari ima bijelog i crnog tartufa, prvi je otkriven prije pet godina

Nemojte propustiti

Na Kozari kod Prijedora ima bijelog i crnog tartufa, tvrdi Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka “Kozara”, i dodaje da je prvi tartuf na ovoj planini otkriven još prije pet godina.

tartufi-– Posljednja detaljna istraživanja flore Nacionalnog parka “Kozara” otkrila su 117 vrsta gljiva. To nije konačna brojka, jer dobri poznavaoci tvrde da ih ima barem 500 vrsta. Među njima je i tartuf koji je u više navrata registrovan na Kozari, izjavio je Romčević za Dnevni avaz.

Nakon što su doznali za tartufe, Kozaru su već znali obilaziti lovci na ovo šumsko blago, a i neki domaći ljudi su se odlučili upustiti u traganje za tartufima.

Neki su počeli svoje pse obučavaju kako da pronađu dragocjenu gljivu, čija cijena po kilogramu u sezoni doseže i nekoliko hiljada maraka, a van nje i dvostruko više.

“Moj pas Lela je na Kozari u januaru pronašao bijeli tartuf težak oko 30 grama. Sad smo na obuci. U zemlju stavljam mamce premazane paštetom od tartufa ili s mješavinom sira i esencije od bijelog luka”, izjavio je za Dnevni avaz Prijedorčanin koji se branjem gljiva bavi više od dvije decenije.

(Doznajemo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Muriz Memić poručio Alisi Mutap: Sad spavaj u tenama ili u japankama, pošto će ti šnjure uzeti na vratima

Memić tvrdi da ga cijela ova priča oko njene tužbe izuzetno ljuti, u situaciji kada se godinama bori da...

Možda vas zanima i ovo