Srijeda, 16 lipnja, 2021

U Bugojnu obilježena godišnjica zločina na bošnjačkim civilima

Nemojte propustiti

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bugojno u nedjelju je u naselju Vrbanja upriličena manifestacija “Šehidima dova-živima opomena”, kojom je obilježena 20. godišnjica od stravičnog zločina koji je počinjen nad bošnjačkim civilima u ovom dijelu bugojanske općine jula 1993.

Pripadnici HVO-a ubili su tada 45 bošnjačkih civila, uglavnom žena i muškaraca, starosti od 19 do 82 godine, a zločini nad Bošnjacima počinjeni su i u naseljima Vrpeč, Crniče, Donjići i Čaušlije. Od 17. do 28. jula u ovim naseljima ubijena su 54 bošnjačka civila.

U logoru koji su jedinice HVO-a formirale u prostorijama motela Akvarijum prisilno je bilo zatvoreno još 46 osoba.

Kako je Feni kazao Mirsad Teskeredžić, predsjednik Udruženja “Porodice stradalih Vrbanja ’93”, porodice ubijenih već dvadeset godina muči to što za zločin u Vrbanji nisu odgovarali glavni krivci i njihovi nalogodavci.

– Procesuiran je jedino izvršilac zločina Slavko Šakić, koji se nagodio sa sudom. Nažalost, dvadeset godina je moralo da prođe a da se skoro ništa ne uradi. Porodice stradalih bezbroj puta dosad obraćale su se tužilaštvu sa zahtjevom da za zločin u Vrbanji odgovaraju oni koji trebaju. Međutim, zbog utjecaja politike na rad pravosudnih organa u našoj zemlji, predmet Vrbanja nikako da dobije svoj epilog jer neko namjerno sprječava i štiti one koji bi trebali odgovarati za zločin nad nedužnim stanovništvom. Mi znamo o kojim se osobama radi a zna i tužilaštvo, koje po pitanju otkrivanja istine o zločinu nad Bošnjacima Vrbanje već godinama šuti – kazao je Teskeredžić.

Foto: Dnevni avaz
Foto: Dnevni avaz

Na potrebu hitnog procesuiranja odgovornih za zločin u Vrbanji ukazao je načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

– Okupljanjem u Vrbanji mi se sjećamo naših najmilijih, komšija i prijatelja, koji su stradali samo zbog toga što su bili Bošnjaci, što su voljeli svoju Vrbanju, grad Bugojno i državu BiH. Dvadeset godina od domaćih i međunarodnih institucija tražimo samo istinu. Ponovo pozivamo nadležne institucije da nam pomognu da dođemo do te istine i konačne pravde – istakao je Ajkunić.

Kod spomen-obilježja u Vrbanji proučena je Fatiha pred duše svih ubijenih, a položeno je i cvijeće. U džamiji u Vrbanji upriličen je prigodan vjerski program a manifestacija je završila posjetom mjesnom groblju, gdje je konačni smiraj našao i najveći broj ubijenih mještana ovog naselja.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo