Utorak, 31 siječnja, 2023

U DF-u zabrinuti, tvrde da je sporazum Osmorke, HDZ-a i SNSD-a izrazito štetan za BiH

Autor:Fena

Nemojte propustiti

U Demokratskoj fronti izražavaju zabrinutost za NATO perspektivu Bosne i Hercegovine, ali istovremeno i pozivaju stranke Osmorke koje preuzimaju odgovornost na oprez, u nadi da dosadašnji stepen integracionih procesa kada je riječ o NATO-u, neće biti ugrožen.

Demokratska fronta (DF) smatra “izrazito štetnim po interese države Bosne i Hercegovine potpisivanje sporazuma između Osmorke, HDZ-a i SNSD o formiranju vlasti, posebno zbog činjenice da je u sporazumu izostavljen NATO kao ključni vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine”.

– Iz potpisanog dokumenta jasno je da NATO integracije nisu u vrhu prioriteta nove političke koalicije na nivou Bosne i Hercegovine, što je posebno razočaravajuće kada se zna koliki politički napori su uloženi kako bi se NATO put Bosne i Hercegovine deblokirao nakon decenijskog zastoja, a kroz dostavljanje Godišnjih nacionalnih programa i aktivaciju MAP-a – saopćeno je iz DF-a.

Iz ove stranke navode da su vojne vježbe na Manjači kao i aktivnosti Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine svjedočile deblokadi NATO puta Bosne i Hercegovine u protekle četiri godine.

Stoga, u Demokratskoj fronti izražavaju zabrinutost za NATO perspektivu Bosne i Hercegovine, ali istovremeno i pozivaju stranke Osmorke koje preuzimaju odgovornost na oprez, u nadi da dosadašnji stepen integracionih procesa kada je riječ o NATO-u, neće biti ugrožen.

– Također, kao izuzetno zabrinjavajuću smatramo stavku sporazuma koja se odnosi na izmjene Izbornog zakona, koja je očito formulisana u duhu HDZ-ovog razumijevanja tog pitanja. Na strankama Osmorke s tim u vezi velika je odgovornost, te naprosto ne želimo vjerovati da će stranke koje se unutar Osmorke još uvijek nazivaju građanskima, pristati na to da Hrvati koji dolaze iz ovih stranaka ne mogu biti izabrani na izvršne funkcije kada je riječ o najvišim nivoima vlasti – navodi se u saopćenju.

Iz DF-a nadalje ističu kako je “vrijeme konačno pokazalo historijsku opravdanost odluke DF-a da nakon izbora 2018. godine uđe na vlast na državnom nivou kako bi se deblokirao proces NATO integracija i kako bi se zajedničkim snagama suprotstavilo retogradnim izmjenama izbornog zakona na etničkom principu a po željama HDZ-a i Zagreba”.

– Demokratska fronta zajedno sa građanima nastavit će svoju političku borbu na već sada dobro prepoznatim principima građanske države i jednakosti svih građana pred Ustavom i zakonom – navodi se u saopćenju.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo