Četvrtak, 25 travnja, 2024

U dijelu BiH poskupljenje registracije automobila: Od 9. marta nove cijene

Preporučeno

U Federaciji BiH, prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba, do poskupljenja registracije neće doći.

Iako se dosta priča o samom poskupljenju registracije automobila, koje stupa na snagu od 9. marta, ono nije mnogo značajno.

Ovo je rekao predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava Republike Srpske Bojan Popović, gostujući u Јutarnjem program RTRS.

“Poskupljenje stupa na snagu za dva dana, odnosno od 9. marta. Iako se mnogo priča o tome, to poskupljenje nije toliko značajno kao dosadašnja poskupljenja, koja smo mogli i sami da vidimo, u smislu poskupljenja goriva, guma, dijelova i ostalog”, rekao je Popović.

Upravo se čita:  Akcija “Trougao”: Uhapšeno pet osoba, pretresaju se stambeni i poslovni objekti

Dodaje, kada se priča o registracijama, one se ne sastoje samo od polise osiguranja.

“Mi kada pričamo o ovome spominjemo cijelu registraciju, koja se ne sastoji samo od polise registracije. Cijena auto odgovornosti je porasla za nekih 18 posto, što ukupno predstavlja poskupljenje od sedam do osam posto, što zavisi od vrste vozila”, ističe Popović.

Kako Popović navodi, prošle sedmice je također došlo i do korekcije izdvajanja sredstava za Auto moto savez Republike Srpske, koja je sa 9 KM, porasla na 12 KM, prenosi Srpskainfo.

Upravo se čita:  Influenserka Adna Helić na slobodi, zatražene mjere zabrane

“Da ne bi došlo do situacije da osiguravajuća društva ne mogu plaćati štetu, mi smo morali da se odlučimo na ovo povećanje”, ističe Popović, dodavši da je uložen trud da se osiguravajuća društva, ali i osiguranici jednako ispoštuju.

U Federaciji BiH, prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba, do poskupljenja registracije neće doći. Barem ne za sada.

Upravo se čita:  Građane u BiH za vikend očekuje novi temperaturni šok i velika promjena: Objavljeni su detalji

“Kod nas su i dalje stare cijene. Ako dođe do poskupljenja registracije automobila, to bi bila bruka. Priča o poksupljenju u Federaciji BiH traje godinu. Znamo da vozači iz Federacije BiH idu u RS da izvrše tehnički pregled, jer je kao kod njih jeftniji. Nakon najave poskupljenja u RS, vjerujemo da će takvih vozača biti sve manje “, kazali su nam iz jedne firme iz Sarajeva koja se bavi registracijom vozila.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Uskoro stiže zatopljenje, temperature će biti prave ljetne

U Bosni i Hercegovini će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanih intervala prijepodne. U većem dijelu zemlje...

Još vijesti za vas