Subota, 16 listopada, 2021

U Europskom parlamentu BiH spomenuta u negativnom kontekstu: Političari opstruiraju ulazak u EU

Nemojte propustiti

Zastupnica Zelenih, istakla je kako pojedini političari u zemljama jugoistočne Europe zloupotrebljavaju ovaj fond za vlastite interese, te je kao primjer navela našu zemlju rekavši kako “sami čelnici opstruiraju proces pridruživanja Europskoj uniji”.

Europski parlament je zemljama jugoistične Europe, koje su na putu prema članstvu u ovoj zajednici, odobrio pretpristupnu pomoć u iznosu od 14,2 milijardi eura.

Finansijska pomoć biće uvjetovana snažnijim poštivanjem europskih vrijednosti.

U trećoj generaciji ovog instrumenta za razdoblje 2021- 2027. predviđa se obustava pomoći u slučajevima nazadovanja u području demokracije, ljudskih prava i vladavine prava u sedam zemalja korisnica tog fonda, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

Tineke Strik, zastupnica Zelenih, istakla je kako pojedini političari u zemljama jugoistočne Europe zloupotrebljavaju ovaj fond za vlastite interese, te je kao primjer navela našu zemlju rekavši kako “sami čelnici opstruiraju proces pridruživanja Europskoj uniji”.

Pomoć Turskoj izazvala je najviše sporova te je usvajanje instrumenta odgođeno zbog glasanja o amandmanima zastupnika desne grupacije Identitet i Demokracija koji su tražili da se obustave pregovori o pristupanju te zemlje EU-u kao i “sva financiranja, posebno putem IPA-e, piše Hina.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Koji scenarij u BiH je moguć i šta očekuje Milorada Dodika?

Koji scenarij u BiH je moguć i šta očekuje Milorada Dodika je tema sveopće javnosti u Bosni i Hercegovini,...

Možda vas zanima i ovo