Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

U FBiH će propasti 200.000 doza vakcina AstraZeneca i 1.300 Sinovaca

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Dr. Skočibušić je potvrdio da je plaćen transport iz Njujorka za Sarajevo, za vakcine Pfizer, koje su donacija Sjedinjenih Američkih Država, od 500.000 doza.

U BiH sutra stiže kontigent od 60.000 doza vakcine Moderna, koje su donacija Republike Hrvatske, potvrdio je danas novinarima u Mostaru dr.Siniša Skočibušić, direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Federaciji BiH će, kazao je on, biti isporučeno 40.000 doza i očekuje se da će za desetak dana, nakon svih dozvola, otpočeti njihova distribucija.

On je naveo da će to biti prvi put da se Modernine vakcine nađu nađu na našem tržištu i izrazio je uvjerenje o tome kako će to dodatno motivirati građane da se odluče za vakcinaciju.

Dr. Skočibušić je, također, potvrdio da je plaćen transport iz Njujorka za Sarajevo, za vakcine Pfizer, koje su donacija Sjedinjenih Američkih Država, od 500.000 doza.

– One, nažalost, još nisu stigle, a to ovisi u cijelosti od donatora.

Ustvrdio je da za sada ima dovoljno vakcina, a vakcinacija je, istaknuo je, jedini način kako se možemo boriti protiv pandemije.

Kazao je da je do sada prvom dozom vakcinisano 25 posto stanovništva, a sa obje doze 22 posto.

– Mi težimo zapadnoevropskom načinu procijepljivanja , a to znači 80 posto. Veliki je posao pred nama, ali je i velika odgovornost na svakome od nas-poručio je dr. Skočibušić.

Također, kazao je da je do sada distribuirano preko 800.000 doza vakcina, ali je potvrdio da koncem mjeseca u skladištima Zavoda istječe rok vakcinama AstraZeneca, koje neće biti moguće iskoristiti. Riječ je o 200.000 doza ove vakcine, ali i 1.300 doza Sinovaca.

– Očito se sve svelo na to da ćemo morati jedan na jedan uvjeravati ljude da se borimo za naše zdravlje. Poticanje i povećanje cijepnog obuhvata je složen posao, sastoji se od dva dijela, stimulativnog i destimulativnog. Naravno, da niko ne voli destimulativni dio, ali brojne evropske zemlje i one u okruženju su počele s takvim mjerama i mi u Kriznom štabu razmišljamo između ostalog i tome. Naravno, da ćemo unaprijed s javnošću pokušati iskomunicirati te odluke – rekao je dr. Skočibušić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

BiH i dalje pod meteoalarmom zbog snijega i vjetra, a tek treba početi padati: Meteorolog Sladić u sat precizirao kada danas stiže u Sarajevo!

Upaljen je žuti meteolaram za dio Bosne i Hercegovine. U regijima Foča, Trebinje i Višegrad očekuju se udari vjetra...

Možda vas zanima i ovo