Subota, 1 travnja, 2023

U FBiH najavljeno novo povećanje penzija

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Najniža penzija trenutno iznosi 495 KM, zajamčena 590 KM, a prosječna 690 KM.

Svake godine u aprilu, shodno zakonskoj regulativi u Federaciji Bosne i Hercegovine, vrši se usklađivanje penzije na temelju parametara indeksa potrošačkih cijena i bruto domaćih proizvoda. Zbir 50 posto visine povećanja ta dva parametra dat će konačan postotak usklađivanja penzija.

U Federalnom Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje kažu kako će on najvjerovatnije iznositi oko 15 posto, no tačan podatak znat će se 15. aprila, javlja BHRT.

Kako preživljavaju penzioneri i koliko su, zbog inflacije, ova usklađivanja skromna i nedovoljna?

Amanulah Kajtaz (84) nekada je radio kao kontrolor na helikopterima u mostarskom Sokolu i kaže imao je pristojan život. U penziji je već godinama. Bez finansijske pomoći djece danas bi, kaže, živio teško.

– Uuu i to kako teško, i to kako teško, ali pomognu pa… Ja i žena penziju ukupno imamo oko hiljadu maraka, e sad gledajte, nas dvoje u kući sami, struja, drva, hrana da i ne govorimo, ali eto uz pomoć djece, pomažu, dobro je, priča nam ovaj penzioner.

Najniža penzija trenutno iznosi 495 KM, zajamčena 590 KM, a prosječna 690 KM. Federalno ministarstvo trgovine objavilo je nedavno kako je zabilježena godišnja inflacija od 17,6 %. Šta penzionerima znači povećanje od 15% koje se uskoro očekuje?

– Iskreno govoreći, na prvi pogled čini se da je to veliki procenat, međutim, kako divljaju cijene i kako hara inflacija to je prema našoj ocjeni nedovoljno i daleko je od toga da može podmiriti elementarne potrebe penzionera, kaže Redžo Mehić iz Saveza udruženja penzionera u FBiH.

U Federalnom zavodu za mirovinsko osiguranje kažu kako će službeni podaci o BDP-u biti poznati koncem ožujka, a točan postotak usklađivanja mirovina sredinom travnja. Također, kažu da će biti isplaćena retroaktivno i razlika akontacijskog usklađivanja od siječnja koji iznosi 11,1 %.

– 15. aprila ćemo znati službene podatke koliko će to biti, očekivanja su da to bude 15 % pa će se onda početkom petog mjeseca, kad bude isplata penzija za april, isplatiti uvećane mirovine za travanj, i razlike za ova prva tri mjeseca u odnosu na akontacijski usklađene mirovine i redovite mirovine, navodi glasnogovornik Zavoda za PIO FBiH Tomislav Kvesić.

Iz Saveza udruženja penzionera u Federaciji kažu da će, ukoliko se nastavi trend rasta inflacije i potrošačkih cijena, u skladu sa zakonom, najkasnije u lipnju od Federalne vlade tražiti izvanredno usklađivanje mirovina, jer penzioneri s ovako niskim penzijama, upozoravaju, neće moći živjeti.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žaim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo