Srijeda, 28 srpnja, 2021

U FBiH ne postoje škole za obrazovanje vatrogasaca

Nemojte propustiti

Uredbom o tehničkim uvjetima koje mora zadovoljiti obrazovna ustanova u vezi sa školovanjem vatrogasaca u srednjim školama, Vlada FBiH je propisala tehničke uvjete koje mora zadovoljiti obrazovna ustanova za realiziranje nastavnog plana i programa u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju za obrazovanje učenika, te za doškolovavanje i prekvalifikaciju za zanimanje vatrogasca i vatrogasnog tehničara, navodi se u priopćenju o radu Vlade FBiH, kojeg donosi portal Večernjeg lista BiH.

Obrazovna ustanova mora osigurati objekte, prostore i prostorije koji ispunjavaju propisane uvjete, vatrogasna vozila i crpke, stabilne sustave za gašenje požara, uređaje za gašenje početnog požara, laboratorijsku opremu i pribor, te vatrogasne sprave, opremu i sredstva za gašenje požara, kao i opremu za rad na vodi, navodi se u uredbi. Razlozi za donošenje ove uredbe proizlaze iz Zakona o vatrogastvu koji propisuje obvezu Federalne uprave civilne zaštite na poduzimanju mjera da u nastavne planove i programe za određene srednje škole, a prvenstveno škole tehničkog smjera, budu ugrađeni sadržaji iz oblasti zaštite od požara i vatrogasne djelatnosti.

Prethodno je Federalna uprava poduzela niz aktivnosti kako bi prikupila odgovarajuće podatke i načinila analizu stanja u srednjim školama za zanimanje vatrogasca ili vatrogasnog tehničara. Također je analiziran broj profesionalnih vatrogasnih postrojbi općina odnosno gradova i županija, njihova popunjenost, te stručna osposobljenost i dobna struktura pripadnika tih postrojbi na području FBiH.

Zaključak analize, koju objavljuje portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba, je da u FBiH nije sustavno riješeno pitanje školovanja, doškolovavanja i prekvalifikacije za ova zanimanja, a osim jedne privatne obrazovne ustanove na području HNŽ, u FBiH ne postoje srednje škole s nastavnim planovima i programima za obrazovanje učenika za vatrogasce ili vatrogasne tehničare. Status profesionalnog vatrogasca pripadnici postojećih profesionalnih vatrogasnih postrojbi su stjecali uglavnom prekvalifikacijom.

Postojeće osnovne profesionalne snage za vatrogastvo većinom ne zadovoljavaju stvarne potrebe po broju postrojbi i njihove popunjenosti. Starosna struktura vatrogasaca u profesionalnim vatrogasnim postrojbama nije zadovoljavajuća i potrebno je osigurati njihovo pomlađivanje školovanim kadrom.

Federalno i županijska ministarstva obrazovanja podržali su donošenje uredbe i time potvrdili potrebu za obrazovanjem kadra. Uredba stvara uvjete za popunjavanje profesionalnih vatrogasnih postrojbi, odnosno mogućnost zapošljavanja nakon završene srednje škole, utječe na podmlađivanje sastava profesionalnih vatrogasnih postrojbi, ali i na unapređenje ove djelatnosti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo