Srijeda, 4 listopada, 2023

U FBiH počele kontrole cijena osnovnih životnih namirnica

Preporučeno

“Pozivamo sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena te upozoravamo da će sve konstatovane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane”, kazali su iz FUZIP-a

S obzirom na to da je potražnja za robom široke potrošnje u našoj zemlji posljednjih dana izuzetno porasla, Federalna uprava za inspekcijske poslove obavijestila je kako od jutros vrši intenzivne inspekcijske nadzore nad provođenjem odluka Vlade FBiH o formiranju cijena i marži u FBiH.

Upravo se čita:  Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred "Binga": Njena djeca sve to morala gledati

Kontrole se naročito odnose na osnovne životne namirnice – brašno, ulje i šećer.

Iz FUZIP-a apeluju na privredne subjekte i druge pravne i fizičke osobe koje obavljaju trgovinu pomenutim proizvodima, i na malo i na veliko, da prilikom formiranja cijena vode računa o životnom standardu građana i stabilnosti tržišta.

“Upozoravamo da će sve zloupotrebe uvjeta slobodnog formiranja i nerazumnog povećanja cijena usljed povećane potražnje biti sankcionirane”, kazao je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Upravo se čita:  Bahati Sarajlija stao kod SCC-a na tramvajske šine, upalio sva četiri i otišao na 20-ak minuta

Odlukama Vlade FBiH obuhvaćeni su pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, suncokretovo jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, tečni deterdžent za suđe, sapun te nafta.

Upravo se čita:  Oglasio se i Poslovodni odbor RTV BiH: Kerleta samostalno donio odluku o Danu žalosti na BH Radiju 1

“Pozivamo sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena te upozoravamo da će sve konstatovane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane”, dodao je Ajdinović.

Iz Federalne inspekcije zamolili su građane da prilikom svake kupovine traže fiskalni račun te da sve uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), mail: info@fuzip.gov.ba ili poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Čović: Bosna i Hercegovina je nedjeljiva, zapamtite to

Pitanje Ustavnog suda, odnosno stranih sudija, Izbornog zakona BiH i Državne imovine mora biti riješeno do kraja godine, bez...

Možda vas zanima i ovo