Utorak, 31 siječnja, 2023

U februaru 2012. godine je zatrpao Bosnu i Hercegovinu: Metorolog Sladić otkrio koliki snijeg možemo očekivati ove zime

Nemojte propustiti

Sladić je istakao da će se snijeg topiti jer je tlo natopljeno te se ne očekuju veliki minusi u narednom periodu.

Nedim Sladić, bosanskohercegovački meteorolog, imao je Live na Instagramu, a pratitelji su mu mogli postaviti pitanja koja žele.

Osvrnuo se na zagađenost bh. rijeka te BiH uporedio sa Slovenijom koja ima veliku ekološku osvještenost. Zatim je odgovorio na pitanje da li će biti snijega u BiH.

“Većina padavina je završila, očekujem padavine, ali ne u velikom obimu jer počinje strujati hladniji zrak i to nagovještava sniježne padavine. Snijega u Sarajevu hoće biti, ne očekujte velike količine, ali će ga biti oko 5 cm. Ovo će biti najkasnija pojava snijega u Sarajevu”, kazao je Sladić.

Istakao je da će se snijeg topiti jer je tlo natopljeno te se ne očekuju veliki minusi u narednom periodu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nedim Sladić (@nedim.sladic)

Saobraćaj otežan

Intenzivne sniježne padavine koje su tokom noći i jutra zahvatile našu zemlju usporile su saobraćanje na većini puteva. Zbog novih padavina u većem dijelu BiH saobraćaj se odvija otežano, a kako javljaju čitatelji autoput prema Mostaru je prekriven snijegom, a službe ni na vidiku.

Nigdje nema radnika niti mašine da bar posipa sol ili pijesak. Još gore stanje je na regionalnom putu prema Konjicu, javljaju čitatelji te dodaju da se radi o novoj dionici autoputa od Tarčina do Bradine.

Iako snijega na kolovozu ima i u nižim predjelima, znatno je otežano saobraćanje preko planinskih prevoja.

BIHAMK izdvaja puteve: Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula), Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo), Turbe-Karanovac, Bugojno-Kupres-Šuica-Livno-Kamensko, Priluka-Glamoč-Mlinište, Sarajevo-Foča (Rogoj), Jajce-Banja Luka, Novi Travnik-Bugojno, Travnik-Donji Vakuf, te šire područje Romanije.

Snježni rekord

“Visina snijega u BiH mjeri se metrima. Vozila i ljudi zatrpani su u lavinama. U pojedinim dijelovima proglašeno stanje elementarne nepogode…” Tako su izgledali medijski izvještaji u 4. februara 2012. godine, kada je Bosnu i Hercegovinu zahvatilo veliko snježno nevrijeme. Zbog snijega veći dio zemlje potpuno je bio paralisan.

Podsjetimo, u februaru 2012. godine desilo se nešto što je ostalo upisano u anale meteorologije u našim krajevima.

Ciklon Gabor donio je takve snježne padavine kakve su bile nezapamćene. Više graničnih prijelaza nije bilo u funkciji, sa aerrodroma nije bilo letova, a cestovnom saobraćaju, uglavnom, nije bilo ni govora. Tako su oni koji su morali, do radnih mjesta pokušavali stići pješice, s obzirom da se zimske službe nisu mogle izboriti s tolikom količinom snijega i čistile su uglavnom najprirotenije ceste, kao što su prilazi zdravstvenim ustanovama.

U većini škola nije bilo nastave. U Sarajevu je bilo proglašeno stanja prirodne nesreće, a građani su, kao i uvijek u teškim situacijama pokazali veliku humanost u pomaganju jedni drugima i akcijama čišćenja snijega.

Tog 4. februara 2012. godine, nakon što je snijeg počeo padati noć prije, velike snježne padavine okovale su i veći dio Bosne i Hercegovine. Saobraćaj u većini gradova u BiH od ranih jutarnjih sati bio je blokiran, u Sarajevu nisu radili tramvaji, trolejbusi, autobusi…

Širom BiH građani su ostali zavejani u vozilima i autobusima. Dramatična situacija je bila i u Mostaru te na putevima koji vode u ovaj hercegovački grad. I Mostar, inače poznat po blagoj klimi, tih je dana bio potpuno paralizovan grad. Osim što je snijeg onemogućio kretanje Mostarcima nenaviklim na zimske uslove, brojni su danima bili bez struje i vode.

Čak je Neum bio pod snijegom i velikim ledom. U Sarajevu je tog vikenda mjereno 107 cm snijega, a Mostaru 87 cm.Najhrabriji su skakali sa kuća u duboki snijeg, roštiljalo se ispred haustora nakon čišćenja snijega, studenti i vojska su izašli na ulice kako bi pomogli, a volonteri su dijelili hranu i čaj.

Ovakvo stanje potrajalo je nekoliko dana.

U Srbiji je čak u 27 opština bilo proglašeno vanredno stanje. Slično je bilo u Crnoj Gori. U Hrvatskoj, snijeg je zabijelio i obalu. Već 02.02.2012. u noći Dalmaciju su zahvatile padavine.

Već ujutro, 03.02. Metković je mjerio 27 cm snijega, Ploče 14 cm, Šibenik 10 cm, i Split 8 cm. Uz snježnu mećavu u Splitu se ujutro mjerilo -5 °C, a u Šibeniku -6 °C. Snijeg je nastavio padati cijelog dana pa je u 19 sati Šibenik mjerio 20 cm snijega, Split i Ploče 14 cm, Zadar 7 cm. Do kraja subote, kiša je opet prešla u snijeg pa je Split uvečer mjerio nevjerovatnih 25 cm snijega, a u Šibeniku je izjednačen rekord iz 1956. godine, 35 centimetara. Oko metar snijeg zatrpalo je Imotski i cijelu okolinu, a najviše snijega palo je u Vrgorcu, čak 112 centimetara.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo