Četvrtak, 8 prosinca, 2022

U Federaciji BiH ne postoji nova parlamentarna većina

Nemojte propustiti

Bosna i Hercegovina želi se dovesti u alarmantno stanje i da se ispune želje onih koji tvrde da je ovakva BiH nemoguća država, rekao je na pres-konferenciji Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik NS Radom za boljitak

Mladen_Ivankovic_LijanovicU Federaciji ne postoji nova parlamentarna većina. Po Ustavu i zakonu nova parlamentarna većina ne postoji, jer je potrebna dvotrećinska parlamentarna većina koja će ukazati nepovjerenje Vladi, a ova četvorka to nema, izjavio je Mladen Ivanković Lijanović.
Bosna i Hercegovina želi se dovesti u alarmantno stanje i da se ispune želje onih koji tvrde da je ovakva BiH nemoguća država, rekao je na pres-konferenciji Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik NS Radom za boljitak.

– Za ovo stanje kriva je šestorka na razini države, koja još nije implementirala presudu međunarodnog suda “Sejdić-Finci” i zbog čije neefikasnosti smo zaostali na putu prema Europskoj uniji.

Kada je u pitanju imenovanje sudaca Ustavnog suda FBiH zajedno s Klubom Bošnjaka sutra ćemo donijeti odluku prije početka sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH – kazao je Ivanković Lijanović.

Govoreći o najnovijoj krizi u Federalnoj vladi Lijanović je rekao da podržavaju dopredsjedavajućeg Vlade Jerku Ivankovića Lijanovića u njegovom nastojanju da “odblokira rad Vlade”.

– U Federaciji BiH čekaju na red više od 192 dokumenta koje bi Federalna vlada trebala razmatrati na svojim sjednicama. Jučerašnjom izmjenom i dopunom Poslovnika o radu Vlade, samo je kazano ukoliko premijer ne želi da radi da ga mogu zamijeniti dva dopremijera. Time nije prekršen ni Zakon o radu Vlade FBiH – pojasnio je Ivanković Lijanović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da Federaciju BiH i većina i manjina u vlasti vodi u propast, Mladen Ivanković Lijanović složio se s tom ocjenom.

– Stanje koje imamo u državi i Federaciji ne ide u korist građana, jer efikasnost svake vlade mjeri se zapošljavanjem, rastom bruto društvenog proizvoda (BDP). U BiH vlada nezaposlenost, BDP ne raste, ali raste zaduženje države, zaključio je Ivanković Lijanović.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

100 KM za nezaposlene: Vlada FBiH će sutra donijeti odluku o isplati novca za jednokratnu pomoć

Za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima potrebno je 27 miliona KM. Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici, kako saznaje Faktor...

Možda vas zanima i ovo