Petak, 24 ožujka, 2023

U Francuskoj uhapšen bivši pripadnik VRS

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Bivši pripadnik VRS Radomir Šušnjar, osumnjičen za ratne zločine nad nesrpskim civilima u Višegradu, uhapšen je u Francuskoj odakle će biti izručen pravosudnim vlastima BiH, potvrdilo je Tužilaštvo BiH.

Kako se navodi u saopštenju, njega je Tužilaštvo BiH lociralo poslije višemesečnih provjera i o tome je izvestilo francusku policiju koja ga je i uhapsila, a operacija je izvedena je u saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Tužilaštvo BiH navodi da je Šušnjar osumnjičen da je, zajedno s Milanom Lukićem, komandantom paravojnih “Bijelih orlova”, učestvovao u likvidaciji najmanje 60 bošnjačkih civila, uglavnom djece, žena i staraca.

Oni su zarobljeni 1992. godine i zatvoreni u jednoj kući u Višegradu koja je potom zapaljena, a samo sedam žrtava uspjelo je da se spasi i preživi.

Tužilaštvo tereti Šušnjara da je lično učestvovao u zatvaranju žrtava u kući u Pionirskoj ulici i kasnijem paljenju objekta.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo