Nedjelja, 25 srpnja, 2021

U Hitnu pomoć KS-a dnevno se javi 15-ak pacijenata: Čuvajte se krpelja u prirodi

Nemojte propustiti

Sa dolaskom toplih dana u prirodi su se pojavili krpelji, koji ubodom mogu zadati brojne probleme ljudima. Zbog toga doktori savjetuju da se prije odlaska u prirodu koža zaštiti odjećom dugih rukava, pantalonama, a po povratku iz prirode treba dobro prekontrolisati čitavu kožu zato što se krpelj može zakačiti na odjeću i tako pronaći put do gole kože.

Zarazne bolesti

U zadnje vrijeme u Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS-a svakodnevno se javljaju pacijenti sa ubodima krpelja. Kako nam je kazala Sena Softić – Taljanović, direktorica ove ustanove, prosječno se dnevno javi između deset do 15 ovakvih pacijenata.

Ona preporučuje da osobe koje se budu našle u ovakvoj situaciji ne čupaju same krpelje iz kože, već da odu kod doktora koji će to stručno obaviti i ubod očistiti.

– Ukoliko se krpelj nestručno vadi, dio njegovog tijela može ostati u koži, usljed čega se može javiti lokalna infekcija, kao što su crvenilo, svrab i otok oko uboda. Zbog toga je najbolje krpelja ne dirati do dolaska doktoru koji će ga stručno izvaditi. Također, treba znati da su krpelji prenosioci zaraznih bolesti, ali na svu sreću, kod nas u Zavodu nije bilo takvih slučajeva.

Bez komplikacija

Uglavnom sve prođe bez komplikacija. Zato građanima savjetujem da, ako idu na izlete ili iz bilo kojeg drugog razloga borave u prirodi, obavezno nose odjeću sa dugim rukavima i nogavicama, istaknula je Softić – Taljanović.

Ona napominje da građani koje ubode krpelj nemaju potrebe da se javljaju u Hitnu pomoć, već da pomoć mogu dobiti i u najbližoj ambulanti.

– Hitna pomoć je opterećena slučajevima koji nisu urgentni. Nema potrebe da građani iz udaljenih mjesta dolaze u Hitnu, jer krpelja mogu izvaditi i doktori u njima najbližim ambulantama. To ne zahtijeva hirurški tretman, rekla je Softić – Taljanović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Reagovao Igor Crnadak: Peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik je “notorna glupost”

Crnadak naglašava da je peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik "notorna glupost". Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak...

Možda vas zanima i ovo