Nedjelja, 27 studenoga, 2022

U Hrvatsku i dalje s ličnom kartom

Nemojte propustiti

Uprkos medijskim špekulacijama, Hrvatska građanima Bosne i Hercegovine neće uvoditi vize, a nije zainteresirana ni da se išta mijenja u već godinama uhodanoj praksi ulaska građana BiH u Hrvatsku s ličnom kartom, tvrdi “Dnevni avaz“.

Jedini uvjet je da su lične karte kvalitetne
Jedini uvjet je da su lične karte kvalitetne (Foto: Arhiv)

– Jedini uvjet koji EU ima u ovakvim situacijama jeste da su lične karte kvalitetne i da se elektronski mogu očitavati. Bh. lične karte su urađene po najvećim evropskim standardima i ne postoji razlog da se u režimu protoka ljudi između dvije zemlje išta mijenja – rečeno nam je jučer iz pouzdanih izvora.

Zvaničnici Hrvatske, BiH i Evropske unije sastat će se polovinom narednog mjeseca kako bi otklonili sve nedoumice proistekle iz odluke da naš zapadni susjed od 1. jula ove godine postaje dio EU.

– Na tom sastanku neće se samo definirati konačni odgovor na pitanje kako će građani dviju zemalja prelaziti granicu. To je minorno pitanje u poređenju s rješavanjem procedura izvoza i uvoza roba – navodi nam visokopozicionirani izvor iz bh. vlasti.

U okviru priprema za ulazak Hrvatske u EU, naš zapadni susjed od Brisela je dobio zadatak da riješi i problem poroznih granica.

Granica s BiH je ne samo najvažnija već i najporoznija, a duga je hiljadu kilometara.

Zvanični Zagreb već je poduzeo korake na blokiranju neregistriranih prijelaza s BiH. Angažirana je mehanizacija koja najčešće zatrpava te prijelaze. Na njih se istresaju kamioni kamenja, zemlje i šljunka.

Poduzete su i aktivnosti na rješavanju pitanja stanovnika jedne države koji u drugoj imaju imovinu – posebno poljoprivredno zemljište i modalitet tog rješenja praktično je usaglašen. Polovinom narednog mjeseca i to rješenje moglo bi dobiti zeleno svjetlo na sastanku trilaterale.

– Interes obje zemlje je da građani slobodno putuju i da se održi dosadašnji dogovor o prelasku granice samo s ličnom kartom. Ne očekujem da bi EU mogla imati išta protiv toga – tvrdi nam visoki bh. zvaničnik.

Dr. Adnan Mahmutović, stručnjak za pravo EU, ističe da s ulaskom Hrvatske u Uniju svaki bilateralni sporazum Hrvatske iz oblasti prekogranične saradnje mora biti harmoniziran s relevantnim propisima EU. To utječe na sam karakter bilateralnog pitanja koje onda postaje trilateralno.

– U tom kontekstu, rješenje bi moglo biti urađeno po uzoru na aranžman koji je Hrvatska napravila sa Slovenijom kada je ušla u EU. Građani Hrvatske u Sloveniju mogu putovati s ličnom kartom. Za putovanja u EU, izvan Slovenije, treba im pasoš.

Isto tako, moguće je da građani BiH na ulazu u Hrvatsku dobiju poseban obrazac na kojem bi bio utisnut pečat koji potvrđuje ulazak. Na izlazu se taj obrazac pokaže i utisne pečat o izlasku. Ako se obrazac izgubi, i ako se u elektronskoj evidenciji kontrole prelaska koju koristi granična služba Hrvatske ne može naći podatak da je osoba legalno prešla granicu i ušla u državu, smatrat će se da je ista ilegalno ušla jer teret dokazivanja prema pravu EU spada na tu osobu – kazao je Mahmutović

(Izvor: Avaz)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zoran Milanović u Čitluku odlikuje jedinicu HVO-a

Nakon polaganja vijenaca uslijedit će mimohod sudionika do hotela Brotnjo Povodom 29. godišnjice osnivanja jedinice za posebne namjene ‘‘Gavran 2‘‘...

Možda vas zanima i ovo