Nedjelja, 3 prosinca, 2023

U Hrvatsku i dalje s ličnom kartom

Preporučeno

Uprkos medijskim špekulacijama, Hrvatska građanima Bosne i Hercegovine neće uvoditi vize, a nije zainteresirana ni da se išta mijenja u već godinama uhodanoj praksi ulaska građana BiH u Hrvatsku s ličnom kartom, tvrdi “Dnevni avaz“.

Jedini uvjet je da su lične karte kvalitetne
Jedini uvjet je da su lične karte kvalitetne (Foto: Arhiv)

– Jedini uvjet koji EU ima u ovakvim situacijama jeste da su lične karte kvalitetne i da se elektronski mogu očitavati. Bh. lične karte su urađene po najvećim evropskim standardima i ne postoji razlog da se u režimu protoka ljudi između dvije zemlje išta mijenja – rečeno nam je jučer iz pouzdanih izvora.

Zvaničnici Hrvatske, BiH i Evropske unije sastat će se polovinom narednog mjeseca kako bi otklonili sve nedoumice proistekle iz odluke da naš zapadni susjed od 1. jula ove godine postaje dio EU.

Upravo se čita:  Elektroprivreda BiH neće produžiti ugovor sa BHRT-om o naplati RTV takse?

– Na tom sastanku neće se samo definirati konačni odgovor na pitanje kako će građani dviju zemalja prelaziti granicu. To je minorno pitanje u poređenju s rješavanjem procedura izvoza i uvoza roba – navodi nam visokopozicionirani izvor iz bh. vlasti.

U okviru priprema za ulazak Hrvatske u EU, naš zapadni susjed od Brisela je dobio zadatak da riješi i problem poroznih granica.

Granica s BiH je ne samo najvažnija već i najporoznija, a duga je hiljadu kilometara.

Zvanični Zagreb već je poduzeo korake na blokiranju neregistriranih prijelaza s BiH. Angažirana je mehanizacija koja najčešće zatrpava te prijelaze. Na njih se istresaju kamioni kamenja, zemlje i šljunka.

Poduzete su i aktivnosti na rješavanju pitanja stanovnika jedne države koji u drugoj imaju imovinu – posebno poljoprivredno zemljište i modalitet tog rješenja praktično je usaglašen. Polovinom narednog mjeseca i to rješenje moglo bi dobiti zeleno svjetlo na sastanku trilaterale.

Upravo se čita:  Obračun s Danom državnosti BiH na režimski način: “Odgovor će biti žestok”

– Interes obje zemlje je da građani slobodno putuju i da se održi dosadašnji dogovor o prelasku granice samo s ličnom kartom. Ne očekujem da bi EU mogla imati išta protiv toga – tvrdi nam visoki bh. zvaničnik.

Dr. Adnan Mahmutović, stručnjak za pravo EU, ističe da s ulaskom Hrvatske u Uniju svaki bilateralni sporazum Hrvatske iz oblasti prekogranične saradnje mora biti harmoniziran s relevantnim propisima EU. To utječe na sam karakter bilateralnog pitanja koje onda postaje trilateralno.

– U tom kontekstu, rješenje bi moglo biti urađeno po uzoru na aranžman koji je Hrvatska napravila sa Slovenijom kada je ušla u EU. Građani Hrvatske u Sloveniju mogu putovati s ličnom kartom. Za putovanja u EU, izvan Slovenije, treba im pasoš.

Upravo se čita:  UO KCUS-a smijenio Sebiju Izetbegović, evo ko je izabran za v.d direktora

Isto tako, moguće je da građani BiH na ulazu u Hrvatsku dobiju poseban obrazac na kojem bi bio utisnut pečat koji potvrđuje ulazak. Na izlazu se taj obrazac pokaže i utisne pečat o izlasku. Ako se obrazac izgubi, i ako se u elektronskoj evidenciji kontrole prelaska koju koristi granična služba Hrvatske ne može naći podatak da je osoba legalno prešla granicu i ušla u državu, smatrat će se da je ista ilegalno ušla jer teret dokazivanja prema pravu EU spada na tu osobu – kazao je Mahmutović

(Izvor: Avaz)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo