Subota, 15 svibnja, 2021

U Hrvatsku se ne može unijeti ni litar mlijeka

Nemojte propustiti

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula ove godine građanima BiH, posebno onima koji ljetuju u ovoj zemlji, zadaje glavobolje, s obzirom na to da je Granična policija Hrvatske već počela s primjenom pravila EU na granicama.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Tako su građani suočeni s pooštrenim kontrolama na granicama, gdje se bukvalno pretresaju „od glave do pete”. Posebno upozorenje za građane BiH jeste da od 1. jula, hranu, osim sendviča za dnevnu upotrebu, u Hrvatsku uopće ne mogu unijeti, piše Dnevni avaz.

U Graničnoj policiji BiH Avazu je potvrđeno da pravilnik preuzet od EU tako nalaže i da je Hrvatska prinuđena poštovati ga. Preko svih graničnih prijelaza mogu se unijeti „razumne količine hrane”, koje upućuju na to da se radi o količinama za lične potrebe putnika za jedan dan.

Građani BiH koji ponesu veću količinu hrane, npr. više litara mlijeka, kilogram mesa i slično, riskiraju da im se oduzme na granici. Sudeći po dosadašnjim iskustvima, ne treba sumnjati da će Hrvatska granična policija ispoštovati sva pravila i oduzimati hranu koju građani BiH nose na odmor.

– Ukoliko bh. građani ne budu poštovali ova pravila, bit će gužvi na granicama, jer će se detaljne kontrole izvršavati – kazali su za Dnevni avaz nezvanično s jednog hrvatskog graničnog prijelaza.

Za razliku od Bosanaca, državljani koji dolaze iz zemalja Evropske unije bez veterinarskih pregleda mogu unijeti meso, mlijeko, mesne i mliječne proizvode, do 10 kg po putniku.

Što se tiče medikamenata, putnici mogu za lične potrebe unositi lijekove u količinama nužnim za liječenje najduže mjesec i to na temelju doktorske dokumentacije koja sadrži i historiju bolesti.

Od homeopatskih proizvoda (čajevi, tinkture, kapi, ampule, kapsule, masti, kreme) može se prenijeti najviše jedno pakovanje.

U okviru lične prtljage, mogu se unijeti, bez plaćanja carine i poreza, šteka cigareta plus jedna otvorena kutija, 250 grama duhana, jedan litar žestokog pića ili dva litra vina, parfemi do 50 mililitara i toaletne vode do 250 mililitara. Također, u Hrvatsku se može unijeti i jedan kilogram kafe.

Prijenos životinja preko granice podliježe posebnom režimu, uređenom veterinarskim propisima i moguć je samo na graničnim prijelazima gdje postoji veterinarska inspekcija. Kućne ljubimce koje prati njihov vlasnik obavezno mora pratiti odgovarajuća isprava – veterinarski certifikat, pri čemu psi i mačke moraju biti označeni i mikročipom.

Veterinarskim propisima zabranjen je uvoz i privremeni boravak na području Hrvatske moguće opasnih pasa pasmine pitbul terijera koji nisu upisani u registar Međunarodnog kinološkog saveza (FCI) i njihovih križanaca.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Mijatović kod Hadžifejzovića uzburkao duhove: “Dodik je prešao crvenu liniju, kraj mu je jako blizu, Republika Srpska je u stečaju, Vučiću ne verujem ništa…”

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović gostovao je na Face televiziji kod Senada Hadžifejzovića. - Dodik prešao crvenu liniju! Neće reagovati...

Možda vas zanima i ovo