Petak, 17 rujna, 2021

U izbore u Češkoj umiješao se Kusturica i građane “savjetovao” za koga da glasaju

Nemojte propustiti

U Češkoj se danas završava drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem snage odmjeravaju aktuelni predsednik Miloš Zeman (73) i Jirži Drahoš (68).

Zeman se zalaže za bliže odnose sa Rusijom i Kinom dok je Drahoš naklonjen EU.

Mnogi na izbore gledaju kao na referendum na kojem se građani izjašnjavaju o aktuelnom predsjedniku (73), bivšem premijeru lijevog centra koji je napravio oštar zaokret ka desno, prenosi Reuters.

Zeman je, u prvom krugu glasanja prije dvije sedice, osvojio najviše glasova od ukupno devet predsjedničkih kandidata, ali ipak nedovoljno da bi izbegao drugi krug, podsjetila je agencija AP.

Zeman je osvojio 38.6 odsto, a Drahoš 26.6 odsto glasova za predsjednika zemlje, koji tokom petogodišnjeg mandata ima pretežno ceremonijalnu ulogu.

Aktuelni predsjednik je favorit, istakla je agencija AP uz napomenu da ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će trka biti tijesna tokom dvodnevnog glasanja koje je počelo juče.

Prema Ustavu Češke, predsjednik bira premijera posle opštih izbora.

Češka vlada predvođena Andrejem Babišem podnijela je ostavku u srijedu pošto joj je izglasano nepovjerenje, ali je Zeman odmah zatražio od Babiša da opet pokuša da formira vladu.

Zeman je izjavio da čak i ako izgubi na izborima, on će Babiša postaviti na mjesto premijera prije nego što mu istekne predsjednički mandat, 8. marta.

U češke izbore umiješao se i “jugoslovenski praški đak” Emir Kusturica – preporučuje im Zemana.

“Česi su mudar narod koji će glasati za čovjeka koji je otkrio jednu od najvećih istina u vezi sa Istokom. Kada velika kompanija, transkontinentalna dođe u Češku ili u Srbiju, doveze tehnologije ali sve što se uradi više odlazi od češkog naroda. To je ekonomska nepravda koju je Zeman vidio. I vidi to ispravno. Kad god sam ga gledao, mislim isto o današnjem svijetu”, kazao je Kusturica u video razgovoru koji tokom ovog drugog kruga predsjedničkih izbora, u petak i danas u Češkoj objavljuje češki alternativni portal Parlamentnji listi.

Kusturica je kazao da iako su mnogi ljudi glupi, nekako se na izborima odluče ipak kako treba i poručio da je on Čeh da bi glasao za Zemana.

Upravo sadašnji predsjednik Miloš Zeman kao premijer na čelu manjinske socijaldemokratske vlade od 1998. do 2002. godine distancirao se od tzv “češkog modela” – vaučerske privatizacije, češkim kapitalom, koju je označio za krađu stoljeća. Zeman kao premijer ubrzano je krenuo u otvaranje tržišta i klasičnu privatizaciju češke privrede stranim strateškim partnerima, prije svega u bankarskom sektoru ali i u gasnoj i petrohemijskoj industriji i elektroenergetici i telekomunikacijama.

Češku je premijer Zeman uveo u NATO, njegova vlada dala je saglasnost vojnim saveznicima za bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, a Zemanova vlada obavila je i odlučujuće pripreme za ulazak Češke u Evropsku uniju 2004. godine.

Odziv oko 8,4 miliona registrovanih birača u Češkoj prema izveštajima komisija sa birališta juče je bio veći nego u prvom krugu kada su za dva dana na izbore izašle tri petine biračkog tijela.

Nacionalni Zavod za statistiku saopštio je da bi nezavnični rezultati izbora mogli da budu poznati već danas, kasnije popodne.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasti Republike Srpske najavljuju da će 2022. godine samostalno provesti izbore

Republička komisija RS može provoditi određene aktivnosti u izbornom procesu samo ako joj te ovlasti prenese Centralna izborna komisija...

Možda vas zanima i ovo