Srijeda, 17 kolovoza, 2022

U Jadranskom moru završio toksični otpad iz Srbije koji izaziva leukemiju?

Nemojte propustiti

Naime, prije 7 dana srbijanski portal Kurir objavio je priču o navodnom krijumčarenju opasnog otpada. Prema informacijama iz Kurira, do sada je iz Srbije, unatrag godinu i pol, izvezeno 2 hiljade tona toksičnog otpada koji izaziva leukemiju. Pošiljke su, piše Kurir, bile upućene put luke Rijeka, Constantze u Rumuniji i Soluna u Grčkoj te dalje prema Kini.

No, sumnja se, kako je pisao portal, da otpad nije stigao u Kinu jer je transport do Kine vrlo skup, već da je dio opasnog otpada završio u Jadranskom moru.

Iz Ministarstva zaštite okoliša, kako prenosi Novi list, stigla je potvrda je srbijansko Ministarstvo zaštite okoliša pokrenulo istragu o slučaju, u koju se uključilo i naše Ministarstvo.

Navode kako će inspekcija zaštite okoliša, u saradnji sa Carinom RH i nadležnim tijelima u RH, takođe preduzeti odgovarajuće korake. Ministar Mihael Zmajlović potvrdio je kako je istraga u toku.

Foto: Ilustracija

‘U saradnji s carinom te inspekcijskim službama susjedne države te indicije se provjeravaju i poduzet ćemo sve kako bi se otklonile sumnje da je otpad završio u Hrvatskoj’, rekao je Zmajlović.

‘Ne postoje saznanja gdje je završio taj otpad i je li uopšte završio u Hrvatskoj. Inspekcija je na terenu i utvrđuje činjenice. Ukoliko se utvrdi da je otpad završio u Hrvatskoj tek tada će trebati utvrditi gdje je on završio. Prvo treba utvrditi je li ušao u Hrvatsku, ako jest je li se radilo o provozu, dakle je li otišao u neku drugu zemlju ili ako je završio u Hrvatskoj gdje bi mogao biti’, istaknuo je Zmajlović.

(24sata.hr)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo