Subota, 4 prosinca, 2021

U januaru registrovano 11 ugriza s trajnim i teškim posljedicama

Nemojte propustiti

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Općina Hadžići danas je izdala nalog da hitno počne izgradnja i opremanje mini azila za pse-lutalice koji će biti smješten u kasarni Žunovnica i uspostava higijenskog servisa za ovu općinu, za koji bi koristili već obučeno osoblje koje je učestovalo u akciji kastracije pasa – rekao je Feni načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

Ova odluka je donesena danas na održanom hitnom sastanku o rješavanju problema pasa-lutalica i sve učestalijih napada na građane na području općine Hadžići.

-Za mini azil već imamo prostor, samo treba napraviti boksove kako traže uslovi za njihov boravak tamo – kazao je Ejubović nakon sastanka, dodavši da odmah treba krenuti s planiranim mjerama.

Općinski načelnik ističe da je na području općine Hadžići prije nove godine registrirano osam ugriza pasa, a samo u januaru 11 ugriza s trajnim i teškim posljedicama.

-S obzirom na to da je zakon koji je donijela država opteretio lokalnu zajednicu da taj problem riješi i da sve ove posljedice ugriza plati i nadoknadi štetu oštećenim osobama, mi smo danas pritisnuti ovim problemom organizirali sastanak svih zainteresiranih za rješavanje problema – dodao je Ejubović.

Sastanku su osim općinskog načelnika i njegovih saradnika prisustvovali i predstavnici Inspektorata za veterinarstvo Kantona Sarajevo, KJP Veterinarske stanice KS-a, Doma zdravlja Hadžići, Policijske stanice Hadžići, Štaba Civilne zaštite Hadžići, Zdravstvenog savjeta Hadžići, pomoćnik načelnika za razvoj, stambeno-komunalne poslove i MZ i komunalni inspektor.

Učesnci sastanka su razgovarali o tome na koji način zaštititi građane od ugriza pasa i to najbržim načinom rješavanja.

-Mi moramo to uraditi na zakonom propisani način, eutanazirati agresivne pse koristeći usluge higijenskih servisa općine Novi Grad i Veterinarske stanice KS-a – objašnjava Ejubović.

U protekloj godini provedena je kampanja masovne sterilizacije i kastracije vlasničkih i pasa-lutalica u organizaciji britanske dobrotvorne organizacije za zaštitu pasa “Dogs Trust” u sklopu koje je u saradnji s Općinom Hadžići sterilizirano i kastrirano 346 pasa.

Ovakve akcije ne daju rezultate odmah. Efekti se mogu očekivati kroz duži period. Rezultat navedenih aktivnosti je činjenica da je na ulici daleko manji broj štenadi.

Praksa je pokazala da većinu ujeda nanosi manji broj agresivnih pasa tako da bi radi normalizacije stanja u ovoj oblasti trebalo intenzivirati aktivnosti koje bi rezultirale eutanazijom agresivnih i po život opasnih životinja, što Zakon dopušta, kažu u Općini Hadžići.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo