Subota, 9 prosinca, 2023

U još jednom kantonu oduzete krivotvorene novčanice na kojima piše “lažni novac” i “samo za filmsku upotrebu”

Preporučeno

Novčanice su također prepoznatljive prema natpisu “samo za filmsku upotrebu replika kopija” na mjestu gdje bi ustvari trebalo pisati “Centralna banka BiH”.

Više osoba s područja Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) dobrovoljno je predalo policijskim službenicima 132 komada krivotvorenog novca u različitim apoenima tokom kriminalističke istrage gdje su sudjelovali u svojstvu svjedoka.

Krivotvorene novčanice konvertibilnih maraka prepoznatljive su po natpisu “lažni novac” ispisanim pisanim slovima na prednjoj strani u donjem lijevom uglu novčanice, odnosno na mjestu gdje bi se trebao nalaziti potpis guvernera Centralne banke BiH, priopćeno je iz MUP-a ZHK.

Upravo se čita:  Uskoro kreće izgradnja ogromnog tunela: Put od Mostara do Sarajeva bit će kraći za više od 30 kilometara

Novčanice su također prepoznatljive prema natpisu “samo za filmsku upotrebu replika kopija” na mjestu gdje bi ustvari trebalo pisati “Centralna banka BiH”.

Uz konvertibilne marke falsificirane su i novčanice eura, a prepoznatljive su po natpisu “lažni novac” ispisan pisanim slovima koji se nalazi na prednjoj strani u gornjem lijevom kutu novčanice na mjestu gdje bi trebao biti potpis predsjednika Evropske središnje banke, kao i natpisu “samo za filmske potrebe – replica not for use” na mjestu gdje bi trebala stajati skraćenica Evropske središnje banke na jezicima zemalja članica Europske unije.

Upravo se čita:  BiH jedina u regionu nije dio evropske kolektivne sigurnosti: Šta je sporno?

Iz MUP-a su kazali kako u krivotvorene novčanice u apoenima od “10”, “20”, “50”, “100” i “200” maraka, kao i “50”, “100”, “200” i “500” eura.

Apelirali su na građane da budu oprezni prilikom gotovinskog plaćanja te da obrate pažnju na izgled novčanica, zbog mogućnosti da je dio krivotvorenih novčanica stavljen u opticaj u platnom prometu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo