Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

U Kalesiji završen prvi montažni stambeni kontejner za ugrožene nakon zemljotresa u Turskoj

Nemojte propustiti

Na današnjoj prezentaciji pozvani su kalesijski privrednici, ali i građani da se odazovu pozivu i da uplate novac na otvoren račun u NLB banci kako bi se mogao nabaviti potreban materijal za nastavak ovog projekta.

U Kalesiji je danas predstavljen stambeni kontejner koji će krenuti u serijsku proizvodnju, a nakon čega će biti isporučeni u zemljotresom pogođena područja u Turskoj.

– Mi smo napravili ovaj prvi kontejner da vidimo koliko će nas koštati i koliko vremena će trebati da se on montira. Cijena potrebnog materijala je oko 2.200 KM, a naravno rad na sječenju materijala i sve drugo je urađeno gratis, odnosno besplatno od radnika koji su uposleni u kalesijskim kompanijama i koji su tu da pomognu – kazao je Mujo Mujkić, vijećnik u Općinskom vijeću Kalesija i član radne grupe koja je određena za provedbu ovog projekta.

Inženjer mašinstva koji je zajedno sa drugim kolegama bio uključen u crtanje i projekat Huso Atlagić ističe da je zadovoljan urađenim poslom, jer kontejner je dimenzija 3×2,40 metara i kao takav pogodan je za transport. Prema njegovim riječima, u planu je da se uradi kontigent od 30 stambenih kontejnera, za što je potrebno oko 66.000 KM, a vijećnici i privrednici do sada su na račun uplatili oko 38.000 KM.

Na današnjoj prezentaciji pozvani su kalesijski privrednici, ali i građani da se odazovu pozivu i da uplate novac na otvoren račun u NLB banci kako bi se mogao nabaviti potreban materijal za nastavak ovog projekta. Organizatori pomoći za narod Turske su optimisti i nadaju se da će 30 stambenih kontejnera uz pomoć građana i privrednika biti završeno u roku od 20 dana i kako bi oni mogli krenuti put Turske.

Predstavnici Općine Kalesija će u narednim danima obaviti razgovore sa odgovornim osobama u Ambasadi Turske u Sarajevu kako bi dobili sve potrebne dozvole, ali i lokacije gdje su stambeni kontejneri najpotrebniji. Kako je rečeno, “Kuća prijateljstva”, kako su ovi stambeni kontejneri dobili ime, bit će novi dom za veliki broj porodica koje su izgubile krov nad glavom u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku.
​​​​​​
Podsjećanja radi, Općina Kalesija je već ranije bratimljenoj Općini Talas koja se nalazi u regiji Kayseri iz budžetske rezerve izdvojila 20.000 KM na ime zbrinjavanja i pomoći ugroženom stanovništvu, saopćila je Općina Kalesija.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo