Subota, 6 ožujka, 2021

U Kantonu Sarajevo se zabranjuje korištenje uglja

Nemojte propustiti

Uhapšena novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević

Novinarka i aktivistica iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević jutros je uhašena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu. Iz Operativnog centra MUP-a KS-a...

“Sve podsjeća na mart prošle godine”: BiH pred novim lockdownom!

Trenutno jedine vakcine koja imamo su ona koja nam je Srbija donirala. Njih je jučer odobrila Agencija za lijekove...

Vučić odgovorio Hadžifejzoviću: Nikad u životu nisam uzeo snajper u ruku; Nisam pucao, ali sam bio na Palama, radio svoj posao i sve sam...

Vučić je rekao da garantuje da će Srbija poštovati međunarodno pravo i Dejtonski sporazum, na šta se obavezala te...

Krizni štab zabranio proslavu 8. marta u ZDK, pojačan inspekcijski i policijski nadzor

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su...

Akcioni plan će utvrditi i iznos sredstava za subvencioniranje i dinamiku realizacije obaveza u vezi s moratorijem korištenja uglja.

Kanton Sarajevo pokrenuo je izradu Akcionog plana strategije ograničenja korištenja čvrstih goriva za period 2021-2031. Odluka o izmjenama i dopunama odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS-u, koju je utvrdila Vlada KS-a, obavezuje da se Akcionim planom uvrsti i zabrana posjedovanja i korištenja uglja u individualnim i kolektivnim objektima za stanovanje, te privrednim i objektima društvene infrastrukture u KS-u.

– Akcionim planom će biti jasno definisano ko, šta i u kojem periodu treba uraditi kada je riječ o moratoriju na korištenje čvrstih goriva. U prvom redu se to odnosi na zabranu posjedovanja i korištenja uglja, dok će se neke druge mjere uvoditi postepeno, s obzirom na to da je riječ o desetogodišnjem planu. Ukoliko se ispoštuju sve mjere iz Akcionog plana, zabrana posjedovanja i korištenja uglja uvodi se od 1. novembra 2021, naveo je Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja građenja i zaštite okoliša KS-a.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Kako je obrazložio ministar Kapidžić, u izradu i realizaciju Akcionog plana biće uključeni svi organi i institucije u Kantonu Sarajevo, pod rukovodstvom stručne komisije koju će formirati Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a.

Plan će utvrditi i iznos sredstava za subvencioniranje i dinamiku realizacije obaveza u vezi s moratorijem korištenja uglja.

Zaduženi su svi organi i institucije u KS-u da pristupe stvaranju pravnih pretpostavki za ograničenje korištenja čvrstih goriva, a koje se prije svega odnose na iniciranje izmjena i dopuna odgovarajućih zakonskih i podzakonskih propisa na nivou FBiH, ali i izmjene i dopune, kao i donošenje novih propisa u KS-u.

Kako je navedeno, posebno treba voditi računa da se utvrde dodatne nadležnosti inspekcije i Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a u vezi s nadzorom nad primjenom mjere zabrane posjedovanja i korištenja uglja. Vlada će donijeti odluku o zabrani posjedovanja i korištenja uglja, nakon što se ispoštuju mjere iz Akcionog plana.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Uhapšena novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević

Novinarka i aktivistica iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević jutros je uhašena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu. Iz Operativnog centra MUP-a KS-a...

Možda vas zanima i ovo