Četvrtak, 20 siječnja, 2022

U Kini u 2012. godini izgrađeno 87.000 km autoputeva

Nemojte propustiti

U Kini je ove godine otvoreno oko 87.000 kilometara novih autoputeva, čime je zabilježen rekord u odnosu na tempo izgradnje novih saobraćajnica u 2011, saopštio je u Pekingu visoki zvaničnik Ministarstva saobraćaja Jang Čuantang.

autoput-kinaPrema Jangu, oko 11.000 km novih autoputeva su tzv. “putevi bez ograničenja brzina” sa malim brojem uključenja ili bez njih.
Pored izgradnje novih puteva, u Kini je ove godine, takođe, popravljeno 194.000 km puteva u seoskim područjima, dodao je Jang, a prenijela kineska državna novinska agencija Sinhua.

“Kineski transportni sektor je tokom proteklih deset godina suočen s istorijskim promjenama”, rekao je Jang, dodajući da bi ukupna dužina autoputeva trebalo da do kraja ove godine dostigne 4,1 milion km.
Kina je sa ukupnom površinom od 9,7 miliona kvadratnih km, treća po prostranstvu država na svijetu, poslije Rusije i Kanade.
Jang je, međutim, ukazao da je postojeći transportni kapacitet Kine nedovoljan, s obzirom na rastuću tražnju koja je posljedica ubrzane industralizacije i urbanizacije u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu u kojoj živi 1,35 milijardi stanovnika.

“Da bi zadovoljila povećanu tražnju, Kina će nastaviti da radi na izgradnji transportnih mreža i preduzeće napore radi poboljšanja transportne mreže u ruralnim oblastima, kao i u centralnim i zapadnim regionima Kine”, rekao je Jang.
Istovremeno, Kina će poboljšati bezbjednost na putevima, tako što će preduzeti mjere za sprečavanje ozbiljnih saobraćajnih nezgoda, rekao je Jang.

(Tanjug)

Više s weba

Izdvajamo

Samantha Power doputovala u Bosnu i Hercegovinu

Da je doputovala u BiH, sama je potvrdila Power na svom Twitteru. Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj,...

Možda vas zanima i ovo