Srijeda, 29 rujna, 2021

U kojoj državi regiona radnici imaju najmanju platu?

Nemojte propustiti

Minimalna zarada u Crnoj Gori od 193 eura najmanja je u regionu, podaci su Poreske uprave.

Veći iznos minimalne zarade je u BiH, Srbiji, Makedoniji i samoproglašenom Kosovu, iako su kod njih manje zvanične prosječne zarade.

U regionu minimalna zarada iznosi od 45 do 53 odsto prosječne zarade, a u Crnoj Gori 37 odsto.

Minimalna zarada u Makedoniji je 196 eura, dok je prosječna 378, u BiH je minimalac 208 eura, a prosječna zarada 438 eura, u Srbiji minimalna zarada sa prosječnih 176 radnih sati mjesečno iznosi 213 eura, a prosječna zarada 403 eura.

Prosječna zarada u Hrvatskoj je 812 eura, a minimalna zarada je 366, dok u Sloveniji minimalna zarada iznosi 614 eura, a prosječna 1.151 euro.

Socijalni savjet samoproglašenog Kosova je krajem prošle godine prihvatio da minimalna zarada za ovu godinu bude 250 eura.

Prema posljednjim podacima Poreske uprave, na minimalnu zaradu u Crnoj Gori je prijavljeno 170.000 zaposlenih, što je nešto manje od 10 odsto ukupnog broja radnika.

Smatra se da ti poslodavci radnike namjerno prijavljuju samo na minimalnu zaradu kako bi uštedjeli na porezima i doprinosima, a da razliku u neto zaradi radniku daju direktno “na ruke” mimo zvaničnog računovodstva.

Iznos minimalne zarade u Crnoj Goori utvrđen je još 2013. godine, a najnoviji zahtjev za njeno povećanje na 50 odsto prosječne plate pokrenut je u julu prošle godine kod Socijalnog savjeta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo