Petak, 22 listopada, 2021

U korak sa konkurencijom: Kia predstavila 7-stepeni DCT menjač

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Kia je salonu automobila u Ženevi predstavila novi 7-stepeni mjenjač sa dvostrukim kvačilom (DCT), koji pokazuje smjernice budućih mjenjača ovog korejskog automobilskog giganta. Novi mjenjač – Kijin prvi ovakvog tipa – napravljen je kako bi pružio bolje iskorištenje goriva i istovremeno nudio bolje performanse i sportskiji osjećaj u vožnji.

Nastao kao efikasnija zamjena za Kijin postojeći 6-stepeni automatski mjenjač, koji je u ponudi u većini Kijinih modela, novi DCT kombinuje prednosti ručnog i automatskog mjenjača istovremeno nudeći brži prenos brzina. U toku razvojnog procesa inženjeri su imali za cilj 7-odstotno smanjenje potrošnje goriva i 5-odstotno poboljšanje ubrzanja (0-100 km/h) u odnosu na postojeći 6-stepeni DCT menjač.

Jedno od ključnih područja u razvoju DCT-a su smanjenje buke i vibracija što su postigli sa spoljnim nosačem mjenjača što omogućava glatko mijenjanje brzina bez silovitih trzaja. DCT se sastoji od dva kvačila, a svako od njih je upareno sa električno upravljanim mehanizmom aktiviranja kvačila sa ciljem poboljšanja iskorišćenja goriva, i parnim ili neparnim stepenima prenosa.

To DCT-u omogućava sekvencijalno djelovanje ili direktno preskakanje na jedan od 7 stepena prenosa (i „rikverc“) u zavisnosti od vozačevih želja.

Takvim djelovanjem DCT smanjuje gubitak obrtnog momenta tokom mijenjanja brzina i pruža glatku vožnju u svim uslovima. Širi obim djelovanja motora sa 7-stepenim mjenjačem rezultuje manjom potrošnjom goriva i boljim perfomansama u odnosu na postojeće 6-stepene DCT-ove. Novi 7-stepeni mjenjač sa dvostrukim kvačilom biće u ponudi u vozilima Kia od 2015. godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo