Petak, 1 ožujka, 2024

U krompiru iz BiH otkrivene visoke količine teškog metala kadmija

Preporučeno

Kadmij je kancerogen i višestruko štetan za zdravlje u količinama većim od dopuštenih.

Kako su u četvrtak priopćili iz evropskog centra za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, analizom uzoraka u bio krompiru uvezenom iz Bosne i Hercegovine otkrivena je prisutnost teškog metala kadmija, javlja Danica.

Rizik za zdravlje, kažu, bio je ozbiljan, pa je pošiljka nakon analize odmah vraćena s granice pošiljatelju u BiH. Kao datum uzorkovanja naveden je upravo današnji dan, četvrtak, a izmjereno je 0,165 miligrama kadmija po kilogramu.

Upravo se čita:  Fahrudin otkrio sve tajne egzotičnog vrta u Brezi: Banana u Bosni i Hercegovini može uspjeti! 

Prema uredbi Komisije EU, najveća dopuštena količina kadmija u krompiru, i to oguljenom, iznosi 0,10 milograma po kilogramu. Zemlja prijave je Hrvatska, porijeklo je BiH, a nema distrubucije iz države koja radi prijavu, odnosno naše zemlje, napominju u europskom centru.

Inače, kadmij se često nalazi u hrani koja je proizvedena u blizini čeličana ili spalionica otpada. Kadmij je kancerogen i višestruko štetan za zdravlje u količinama većim od dopuštenih.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas