Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

U Lukavcu će biti izgrađen Centar za reciklažu rabljene gume

Nemojte propustiti

Kompanija Energy Solution u Tuzli je započela aktivnosti oko realizacije projekta izgradnje Centra za reciklažu rabljene gume koji će se nalaziti u industrijskoj zoni u Lukavcu, saznaje poslovni portal Akta.ba. Glavnim projektom predviđena je izgradnja postrojenja za reciklažu rabljenih automobilskih guma na lokaciji industrijske zone u Lukavcu.

Glavne komponente planiranog postrojenja porijeklom su iz Kine, dok su dodatni uređaji nabavljeni iz Ukrajine, a čija svrha je upravo reciklaža starih automobilskih guma, plastike i drugih otpadnih proizvoda od gume. Konstruktivni dio projekta će obraditi AB ploču izvedenu pored proizvodnoh objekta na kojem se smješta vanjski dio postrojenja (cca 400 m2).

“Produkti reciklaže automobilskih guma u kombinaciji sa najmodernijom tehnologijom za ove aktivnosti biće odlučujuća prednost nad konkurencijom na tržištu Bosne i Hercegovine, kao i u navedenom segmentu u kojem se kompanija želi specijalizirati (otpadne gume u BiH se danas najčešće koriste u termoelektranama kao pogonsko gorivo, što ima za posljedicu veoma štetan efekat na okoliš)”, podaci su iz netehničkog rezimea zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole.

Inače, Centar za reciklažu rabljenih guma planira se graditi na lokaciji bivše kompanije Messer Tehnoplin d.o.o. Sarajevo i to radna jedinica „Proizvodnja acetilena i punionica tehničkih plinova Lukavac“ na parcele od 10.000 m2 od čega oko 2.500 m2 pokrivaju objekti.

Investitor “Energy Solution” dostavio je i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Zahtjev u postupku izdavanja okolišne dozvole, te se isti i nalazi na javnom uvidu.Osim objekat planirana je i izgradnja nadstrešnica za skladištenje sirovine (pneumatika i čvrstog plastičnog otpada) koji će se koristiti u procesu obrade, odnosno recikliranja istih. Između objekta postrojenja za pirolizu i nadstrešnice, asfaltirat će se plato za manipulaciju viljuškara, dovoza sirovine teretnim vozilima.

Kako je investitor naveo cilj projekta je da kroz unapređenje zaštite okoliša kroz recikliranje, pružanje usluga na prikupljanju čvrstog otpada, poboljšanje sanitarnih i zdravstvenih uslova u Bosni i Hercegovini, potpuno se uklapa u osnovne prioritete upravljanja otpadom u FBiH i u integrirani sistem upravljanja otpadom definiran Strategijom zaštite okoliša Federacije Bosne i Hercegovine 2008. – 2018.

Reciklaža gume spada u djelatnost održivog razvoja, jer od rabljenih proizvoda stvara proizvode koji imaju novu vrijednost i kojom prilikom vrši se povrat materijala i energije iz iskorištenih proizvoda u privredni sistem primjenom određenog tehnološkog postupka.Inače, cijelokupan proizvodni proces je okarakterisan kao „ekološki prihvatljiv“ i „ekološki siguran“ , te reciklira oko 98 posto upotrebljivog materijala.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo