Subota, 27 veljače, 2021

“U najvišem interesu srpske zajednice je da podrži HDZ-ovog kandidata u Mostaru”

Autor:Srna

Nemojte propustiti

“Neophodno je uvođenje poreza na luksuz… Ako neko kupi automobil za 200.000 KM, logično je da ne treba plaćati obični porez”

- Neophodno je uvođenje poreza na luksuz. Prije svega su to skupa alkoholna pića, luksuzni automobili... Ako neko kupi...

Hrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga...

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Prema njegovim riječima, poslije izbornog ciklusa, izbora vijećnika, te izbora rukovodstva Gradskog vijeća bilo je jasno ko se dogovarao i kako.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostar Velibor Milivojević izjavio je da saopštenje Medžlisa Islamske zajednice Mostar upućeno prema njemu kao vijećniku sadrži prijetnje i poziv na nasilje, te izrazio žaljenje što su takve riječi došle iz jedne vjerske zajednice.

Milivojević je ukazao da je krajnje neprimjereno stavljanje u kontekst njega kao nekoga ko širi nemir i ko će jednom narodu da nanese zlo, kao i da je potpuno neprihvatljivo stavljanje Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnih vjerskih objekata u Mostaru u politički kontekst.

Milivojević je rekao kako je sa žaljenjem pročitao saopštenje Medžlisa i dodao da ta vjerska zajednica, kao i ostale, ne bi trebalo da se miješa u politički život.

– Mogu da imaju mišljenje, ali komentari koji nose ovako teške kvalifikacije i opisani riječima koje u sebi nose prijetnju i poziv, kroz određeno negodovanje, na nasilje, u vremenu u kojem živimo je neprimjereno – izjavio je Milivojević.

On smatra da je krajnje vrijeme da svi pogledaju jedni drugima u oči i da za političke odluke, bile ispravne ili pogrešne, ne traže krivce u nekome drugom.

Prema njegovim riječima, poslije izbornog ciklusa, izbora vijećnika, te izbora rukovodstva Gradskog vijeća bilo je jasno ko se dogovarao i kako.

– Kada govorimo o političkim odlukama, glasanju i združivanju dvoje protiv trećeg, ja sada postavljam pitanje svima – koja su dva naroda bila u vlasti proteklih dvanaest godina i gdje je bio treći – naglašava Milivojević.

On je istakao da je uvijek govorio da će biti most i pomirljivi element u Mostaru, ali da ni u jednom trenutku nije govorio o političkoj neutralnosti, te dodao da svako treba da ima politički stav i da ga iznese.

– Ono što mi je na konstitutivnoj sjednici Gradskog vijeća najviše zasmetalo jeste to što se politički stavovi ne prezentuju javnosti onako kako jeste. Onome ko se razumije u politiku i političke prilike u Mostaru jasno je kakve se političke igre igraju. Svaljujući teret neizbora ili izbora Bošnjaka na Srbina je krajnje nekorektno, jer šta moj glas znači ako imate jedinstvo i dogovor kako u medijima prezentuju državotvorne koalicije. Moj glas neće biti uopšte bitan – naglasio je Milivojević.

Govoreći o tome zašto je u prvom krugu glasanja glasao za kandidata HDZ-a Marija Kordića, Milivojević je naveo da cilj jeste biti do vlasti, ali ne po svaku cijenu.

Podsjetio je na činjenicu da sve godine poslije rata nisu bili u vlasti i nisu bili politički prisutni, što je dovelo do potpune neprisutnosti Srba u gradskim institucijama i ustanovama.

– U ovom omjeru snaga i ovakvoj političkoj volji građana Mostara, te stavova i činjenja drugih stranka, na stranačkim organima odlučeno je da je u najvišem interesu srpske zajednice da podrži Maria Kordića i da budemo dio novoformirane vlasti. Mišljenja smo da će to biti i sa HDZ-om i sa SDA, jer i bez jednih i bez drugih teško da vlast može biti formirana – rekao je Milivojević i dodao da je razgovarao sa svima, ali da je, tokom dogovora vođeno malo iskrenog razgovora.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje: Dok sam živ neću da prihvatim da nedjelja bude neradna

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo se osvrnuo na pitanje neradne nedjelje. Kako je poručio, "dok je živ neće da...

Možda vas zanima i ovo