Srijeda, 8 prosinca, 2021

U napadu dronom ubijen vođa talibana – VIDEO

Nemojte propustiti

Vođa talibana Mula Akhtar Mansoor ubijen je u napadu američke bespilotne letjelice, potvrdile afganistanske vlasti.

U saopćenju Nacionalnog direktorata za sigurnost, kako se zvanično zove afganistanska obavještajna služba, navodi se da je Mansoor ubijen jučer u provinciji Baluchistan, na jugozapadu Pakistana, prenijela je agencija AP.

“Napad se dogodio na jednom od glavnih puteva, dok se Mansoor nalazio u svom vozilu”, objavila je obavještajna služba, koja nije navela više detalja o tome ko se nalazio u automobilu sa njim.

Talibani su negirali da je njihov vođa ubijen, ali je nešto ranije talibanski komandant mula Abdull Rauf potvrdio da je Mansoor ubijen u napadu američkog drona.

Rauf je danas agenciji AP rekao da je on ubijen u petak kasno uvečer, u pograničnoj oblasti između Afganistana i Pakistana.

Reporter Al Jazeere Kamal Hyder izvještava iz Islamabada da su pakistanski zvaničnici osporavali da su se udari desili sa njihove strane granice.

“Međutim, ne govore da se napad nije desio sa afganistanske strane granice. Talibanski izvori s kojima smo razgovarali negiraju da je njihov vođa ubijen u napadu”, javlja.

Smrt krili dvije godine

Pentagon je potvrdio da je američka vojska pokušala ubiti Mansoora, ali nije dala informacije o njegovom stanju.

Mansoor je predvodio talibane nakon što je prošlog ljeta objavljena smrt osnivača tog pokreta, mule Muhameda Omara.

Mansoor, koji je bio Omarov zamjenik, skrivao je njegovu smrt više od dvije godine i u njegovo ime predvodio talibane sve dok afganistanska vlada nije otkrila da je Omar mrtav, podsjeća američka agencija.

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da je Mansoor ubijen u napadu američke bespilotne letjelice zato što je predstavljao prijetnju po američke snage, afganistanske civile i mirovne pregovore.

“Mansoor je predstavljao neposrednu prijetnju po američke vojnike, afganistanske civile, kao i afganistanske sigurnosne snage”, naveo je Kerry, dodajući da se “on također direktno protivio mirovnim pregovorima”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo