Subota, 27 studenoga, 2021

U narednim danima padavine i smanjenje zagađenja vazduha

Nemojte propustiti

Sarajevo (Foto: Arhiv)
Sarajevo (Foto: Arhiv)

U proteklim danima ponovo je došlo do povećanja stepena zagađenja u gradovima BiH, posebno u kotlinskim predjelima, dok se u narednim danima očekuje opadanje koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, s obzirom na očekivanu destabilizaciju meteoroloških uslova.

Izuzetno visoke koncentracije sumpor-dioksida i prašine (PM 10 i PM2,5) zabilježene su u Zenici i Tuzli, dok su u Sarajevu izmjerene visoke koncentracije prašine (PM10) dok je sumpor-dioksid bio očekivano nizak, potvrđeno je Srni u Hidrometeorološkom zavodu FBiH.

U narednim danima u BiH se očekuju padavine, dok će trend opadanja polutanata u vazduhu biti nastavljen zbog prirodnog filtera.

U srijedu, 15.01.2014, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Više padavina u Hercegovini, očekuje se između 20 i 40 litara po metru kvadratnom. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 3 i 7 °C, na jugu Hercegovine od 6 do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 6 i 11 °C, jugu Hercegovine od 8 do 12 °C.

U četvrtak, 16.01.2014, u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između – 2 i 2 °C, na jugu Hercegovine od 3 do 7 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 5 i 11 °C, na jugu Hercegovine od 8 do 12 °C.

U petak, 17.01.2014, u Bosni i Hercegovini se očekuje postepeno naoblačenje. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka između – 2 i 3 °C, na jugu Hercegovine od 3 do 7 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 12 °C, na jugu Hercegovine od 11 do 15 °C.

(Tuzlanski.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo