Četvrtak, 8 lipnja, 2023

U Neum je jutros uplovio ogromni kruzer sa više od hiljadu putnika

Nemojte propustiti

Uprkos protivljenju turističkih radnika u Neumu rano jutros je uplovio veliki kruzer sa više od hiljadu putnika. Ovo je ujedno prvi i najveći brod koji je prošao ispod Pelješkog mosta, ali i najveći kruzer koji je ikada uplovio u Neum.

Riječ je o brodu “Bolette” na kružnom putovanju od Bahama, koji je dugačak nešto više od 237 metara, a širok je 32,5 metara. Ima 12 paluba, može primiti 1.380 putnika i ploviti brzinom od 25 čvorova.

Upravo se čita:  Haos u Ukrajini: Uništena važna brana kod Hersona, panična evakuacija u toku

Osim turističkih radnika i predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić rekla je u srijedu kako je uplovljavanje kruzera “Bolette” u neumski akvatorije nedopustivo.

Foto: M. Burić

“Smatram da je ovakvo nešto nedopustivo. Neum nije luka i samim time veliki brodovi nemaju što raditi u našem zaljevu. Ulazak ovoga i sličnih brodova u Neumski zaljev znači automatsko ugrožavanje ekosustava te zagađenja koja će nanijeti izrazitu štetu Neumu”, poručila je Matić u priopćenju za javnost.

Upravo se čita:  Građani BiH sve više kupuju odjeću iz druge ruke: Nosimo polovnu robu i iz Nigerije

Brod “Bolette” se oko sedam sati usidrio u Neum, gdje će ostati narednih 14 sati jer će prema planu isploviti iz jedinog bh. grada na moru večeras u 21:00 sati.

Pročitajte još

Izdvajamo

Ismet nakon udara groma u njegovom dvorištu: ‘Kao da me Tajson udario’

Igrom slučaja, zabilježio je udar groma. Pogodio je u suncobran u bašti, na oko metar i po od mjesta...

Možda vas zanima i ovo