Subota, 15 svibnja, 2021

Umjesto luke u Neumu će se graditi marina?

Nemojte propustiti

Na kratkoj morskoj obali koja pripada našoj zemlji, mogla bi biti napravljena marina, sa svim sadržajima koje ona podrazumijeva: hotelima, kockarnicama, pristaništima, itd. Ovu ideju iznio je za “Dnevni avaz” ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Enver Bijedić

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Odranije postoji ideja da se u Neumu pravi luka, ali je malo onih koji vjeruju da će taj projekt ikada biti realiziran.

– Postoji ideja da se umjesto luke pravi marina koja bi oživjela taj kraj. Mogli bismo omogućiti registraciju brodova i jahti po sniženim stopama, kao što je nekada radila Panama, tako da je veliki broj brodova plovio pod zastavom te zemlje – kazao je Bijedić.

Prema njegovim riječima, postoje velike firme koje se bave realizacijom ovih projekata.

– S njima se može sklopiti ugovor da naprave marinu, da je koriste neko vrijeme, a da nakon toga ona postane vlasništvo države – pojašnjava ministar Bijedić.

Dodaje da bi projekt koji bi se gradio izvan grada morao imati saglasnost lokalne zajednice, ali da ona ima više razloga da ga podrži, poput rasta prihoda, mogućnosti zapošljavanja itd.

Federacija je započela gradnju magistralne ceste Stolac – Neum, koja će bh. obalu na kvalitetan način spojiti s ostatkom zemlje, bez prelaska hrvatske granice. Za projekt vrijedan 80 miliona maraka nedostaju sredstva koja će biti zatražena od međunarodnih finansijskih institucija.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo