Srijeda, 12 svibnja, 2021

U Neumu “podvukli crtu”: Koliko je ostvareno noćenja ove godine?

Nemojte propustiti

Kako bi se turistički kapaciteti što bolje punili izvan ljetne sezone Krešić navodi kako je potrebno privući domaće goste

Početak ljetne turističke sezone u Neumu nije bio obećavajući no u konačnici privatni iznajmljivači, kao i vlasnici hotela, imaju razloga za zadovoljstvo.

– Generalna ocjena je da je protekla sezona bila uspješna, da je bila na razini prošlogodišnje, a s obzirom da je ta sezona bila rekordna, imamo razloga za zadovoljstvo. Početkom sezone, u sedmom mjesecu imali smo mali podbačaj, osmi mjesec bio je odličan, a imamo dobre najave i za deveti i deseti mjesec – kazao je predsjednik Udruge turističkih djelatnika općine Neum Davor Krešić u razgovoru za Fenu.

Kada je u pitanju broj ostvarenih noćenja Krešić je istaknuo kako niko nema tačne podatke niti o turističkim kapacitetima Neuma niti o broj ostvarenih noćenja:

– Hoteli imaju oko 2.500 ležaja, a u privatnom smještaju brojka se kreće oko 13.000 kreveta. Moja procjena je da se u sezoni ostvari do 700.000 noćenja.

Govoreći o problemima s kojima se susreću turistički djelatnici u jedinom bh. gradu na moru, Krešić je istaknuo da je osnovni problem prometna izoliranost, dok je situacija s infrastrukturom zadovoljavajuća.

– Što se toga tiče, Neum se može pohvaliti da je infrastruktura relativno dobro riješena. Ispod magistrale oko 90 posto objekata je spojeno na kanalizaciju čime se malo koje mjesto na Jadranu može pohvaliti. Opskrba vodom je zadovoljavajuća zahvaljujući sanaciji vodovoda i odličnom poslu koji radi komunalno poduzeće. Zna biti manjih problema s električnom energijom, ali ništa strašno – kazao je Krešić.

Zahvaljujući tome Neum može veći dio godine normalno funkcionirati. Problematično je, tek, kraće razdoblje u špici sezone, no po tom pitanju Neum nije iznimka.

– Kao i sva druga mjesta na Jadranu Neum ima problema na vrhuncu sezone kada se popune svi kapaciteti. Plaže su tada prenatrpane, gužve su na šetnici, nema dovoljno parkirališnih mjesta… Kako bismo donekle riješili taj problem važno je da produžimo sezonu u čemu smo posljednje tri-četiri godine i uspjeli – kazao je Krešić.

Po njegovim riječima, neumski hoteli sada rade tokom cijele godine.

– Azijska su se tržišta dosta otvorila i imamo dosta gostiju iz Azije koji dolaze tokom cijele godine. Oni uglavnom koriste Neum kao destinaciju za jedno noćenje s obzirom da im je Dubrovnik, kao destinacija koja radi cijelu godinu, preskup. S obzirom da su hoteli otvoreni tijekom cijele godine počeli su se organizirati i dočeci nove godine i možemo reći da je sezona proširena na svih dvanaest mjeseca – dodao je.

Kako bi se turistički kapaciteti što bolje punili izvan ljetne sezone Krešić navodi kako je potrebno privući domaće goste:

– U zimskom periodu možemo privući domaće goste, a da bismo to ostvarili prvo treba Neum prometno otvoriti prema ostatku države. Cesta Stolac – Neum konačno se počela graditi pravim tempom i nadam se da će biti završena za dvije-tri godine. Naravno, potrebno je osigurati što više sadržaja kako bi gosti imali što raditi zimi u Neumu, prenosi Fena.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo