Nedjelja, 26 ožujka, 2023

U Njemačkoj minimalna satnica od 12 eura je nedovoljna za život

Nemojte propustiti

Prema zakonu zaposlenici u Njemačkoj od novembra 2022. godine moraju minimalno zarađivati 12 eura po satu. Nekoliko mjeseci kasnije, njemačko socijalno društvo zalaže se za daljnje povećanje iznosa satnice, koji ne bi smjelo osporavati niti kolektivni ugovor niti zakon.

U intervjuu za medijsku grupu Funke, izvršna direktorica Michaela Engelmeier objasnila je da su učinci Ukrajine u međuvremenu podigli troškove do te mjere da je nedavno povećanje minimalne satnice već “pojedeno” u smislu dodane vrijednosti. Razlog tome je velika poskupljenja u energetskom i prehrambenom sektoru.

“Nakon godinu dana rata, s posljedicama koje se osjećaju posvuda i devet mjeseci koji su još pred nama, smatramo da inflaciju ovdje treba još kompenzirati”, objašnjava Michaela Engelmeier.

Inače, odgovarajući prijedlog za sljedeću razinu minimalne satnice u Njemačkoj očekuje se za ljeto 2023. godine, naglašavaju iz grupe Funke.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kakve je statuse na društvenim mrežama pisao monstrum Bojan Prodan: “Kad se zarati ja ću vas …”

Skoro isti scenarij desio se 2008. godine prilikom ubistvu Vučka Sarića, za koje je Prodan osuđen. Prije nepunih 15 godina...

Možda vas zanima i ovo