Subota, 23 siječnja, 2021

U Njemačkoj se od 1. januara očekuju promjene: ‘Ovo će se osjetiti na novčaniku’

Nemojte propustiti

Cristian Schwarz-Schilling: Njemačka preuzima inicijativu u BiH, ne bi ni pokrenula sve to da misli kako sve treba ostati isto

Njemačka je 20. januara obznanila zvanično kandidaturu bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini....

Federalno ministarstvo zdravstva o nabavci vakcina

Federalno ministarstvo zdravstva podsjeća da je 251. sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 14.1.2021. godine prihvaćen Plan vakcinacije protiv COVID-19...

Neobičan slučaj u BiH: Uzeo pare od firme pa lažno prijavio pljačku, nanio sam sebi povrede da bi mu priča bila uvjerljivija

Policajci su preduzimanjem operativnih mjera i radnji, prikupili materijalne dokaze i utvrdili da nad R. M. nije izvršeno razbojništvo,...

Nezavisni intelektualci podržali Komšića: Put u EU vodi preko odbacivanja tzv. konstitutivnosti

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su očekivanja u vezi s dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa...

Ekonomski analitičari predviđaju da bi stvari na ekonomskom planu građana Njemačke mogle izgledati ponešto bolje. Naime, mnogi će osjetiti posljedice ranije najavljenih poreznih olakšica.

Njemački portal Fenix-magazin napravio je spisak što bi sve trebalo biti bolje u idućoj godini za stanovnike Njemačke.

“Realni raspoloživi dohodak raste – Većina potrošača opet će imati malo više novca u novčaniku nego 2020. godine”, predvidio je ekonomski stručnjak Torsten Schmidt s Instituta za ekonomska istraživanja RWI – Leibniz.

Smatra se kako taj plus neće biti osobito velik i da razina prije krize vjerojatno više neće biti dostignuta.

Društvo za istraživanje potrošača (GfK) pretpostavlja kako će se kupovna moć potrošača u Njemačkoj 2021. nominalno povećati za gotovo dva posto.

Ako se od toga oduzme stopa inflacije, stvarno povećanje trebalo bi biti znatno ispod jedan posto.

Prvo povećanje minimalne plaće od 1. januara stupa na snagu i znači da će doći do porast s 9,35 eura na 9,50 eura po satu, dok 1. juna minimalna plaća se povećava za još 10 centi.

Najavljeno je i povećanje prihoda svim onima koji počinju sa svojim pripravništvom, kao i onima koji primaju socijalnu pomoć.

Penzije će se povećati, ali vjerojatno samo na istoku Njemačke Prema predviđanjima njemačkog mirovinskog osiguranja, mirovine penzionera u zapadnoj Njemačkoj neće povećati 2021. godine.

Povećanje će biti samo za umirovljenike na istoku Njemačke, gdje se očekuje mali plus tokom prilagodbe mirovina između istoka i zapada. Neki od razloza stagnacije su pad prosječne plaće i manji broj obveznika doprinosa zbog krize uzorkovane pandemijom. Koliko će ustvari to povećanje biti znat će se tek na proljeće.

Njemačka je još jedna od europskih zemalja u kojoj s početkom iduće godine kreće s isplatom osnovne penzije.

Ona je namijenjena onima koji su desetljećima radili, no nisu imali velike plaće. Savezno ministarstvo rada pretpostavlja da će oko 1,3 miliona ljudi imati koristi od osnovne penzije.

Doplata će iznositi u prosjeku 75 do 80 eura mjesečno. U novoj godini ponovo će se primjenjivati normalna stopa PDV-a kao i smanjena stopa PDV-a od 7 posto. No, očekuje se kako će biti povećan i dječji doplatak kao i porezni odbitak na djecu, javlja Fenix-magazin.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nele Karajlić životu u gradu zamijenio planinom, ima vinograd i pravi džem: Svaki dan radim na njivi da zaslužim pivo

Pored toga Nele ima i vinograd koji je nedavno zasadio, a ne krije da svaki slobodan trenutak koristi za...

Možda vas zanima i ovo